Stefan Attefall (kd) är ordförande i riksdagens finansutskott och vi passade på att fråga honom hur han ser på RUT och ROT.
- Möjligheterna att göra avdrag för hushållsnära tjänster är en viktig symbol för Allianspartiernas jobblinje, sa Stefan Attefall. Det är ett bra metod för att få fler jobb inom tjänstesektorn, men det verkar som om sossarna tycker att det är fult med tjänstejobb.
Almega har via Skatteverket undersökt vilka som utnyttjar RUT- och ROT-avdrag och siffrorna här häpnadsväckande: 1/4-del har under 200 000 kr i årsinkomst, 1/4-del är höginkomsttagare och resten är mitt emellan! Det förtjänar att påpekas att man betraktas som höginkomsttagare från en inkomst på ca 35 000 per månad.
Det finns tyvärr ingen tillgänglig statistik hur mycket ”svartjobb” som försvunnit, eftersom det av naturliga skäl inte finns annat än uppskattningar om hur stor den svarta marknaden är. Det man med säkerhet kan säga är att det blivit en hel del nya arbetstillfällen,
- Jag är övertygad om att avdragsmöjligheterna betalar sig för samhället dels genom att det är många arbetslösa som fått jobb inom de aktuella branscherna och dels för att svarta jobb blivit vita, säger Stefan Attefall.
Tidigare fick man själv ansöka om ROT-avdraget för att sedan få tillbaka pengarna i samband med skatteåterbäringen. Från 2009 får den som köper en tjänst ROT-avdrag direkt genom att ”rabatten” dras av på fakturan. Den s k fakturamodellen gör att köparen får avdraget direkt, medan företaget som utfört tjänsten, får extra administration.
- Fakturametoden verkar fungera bättre än förväntat och jag har i alla fall inte fått några andra signaler, säger Stefan Attefall.
Roger Nilsson, ägare av Rodab Plåtslageri i Ockelbo, har många uppdrag med ROT-avdrag. De lägger och reparerar tak och i vinter har det också blivit en hel del snöskottning på tak, vilket också är avdragsgillt.
- I början fungerade det jättebra och vi fick pengarna på 10 dagar, säger Roger Nilsson. Men sedan slutet av förra året får vi ibland vänta ända upp till 30 dagar på att få pengarna från Skatteverket.
Det har också uppstått en del problem när det visat sig att kunden redan hunnit utnyttja hela ROT-avdraget. Inte alla uppskattar att betala den delen i efterhand.
Allianspartierna kommer att diskutera utvidgning av möjligheterna att få ROT-avdrag. Trädgårdsanläggning är en bransch som hoppas att det också skall bli ROT-avdrag för att lägga stenplattor även utomhus… Snöskottning på både tak och tomt är ju avdragsgilla!
Anders Rönngren, Rönngren Mark & Trädgård fick tillfälle att träffa Stefan Attefall under dennes besök i Gävle den 8 mars.
- Jag tycker att jag fick gehör för mina synpunkter och hoppas naturligtvis att även trädgårdsanläggning skall omfattas av ROT-avdragen, säger Anders Rönngren. Men min uppfattning är att gränsen för RUT- och ROT-avdrag skall gå vid tomtgränsen!
Man får hoppas att RUT- och ROT-avdragen överlever valet, eftersom de gör stor skillnad i för många människor. Enligt Stefan Attefall skall man se över reglerna, vilket innebär att det kan bli ännu fler tjänster som blir berättigade till avdrag.
- I Gävleborgs län har RUT- och ROT-avdraget gett många länsinvånare, som traditionellt inte har haft råd, möjlighet att köpa tjänster vilket har skapat många nya affärsmöjligheter för både befintliga och nystartade företag, säger Lars Beckman, Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg. Det vore olyckligt om avdraget avskaffades!
Mer information på: http://www.skatteverket.se/