Sällskapet Politik & Näringsliv (SPN), är ett väl etablerat samarbete mellan Svenskt Näringsliv och Riksdagen. I veckan genomfördes den traditionella och vartannat år återkommande Sverigeresan som i år gick till Norrbotten. 44 personer - riksdagsledamöter och näringslivsföreträdare – har under tre intensiva dagar besökt företag i Kiruna, Överkalix, Övertorneå, Haparanda, Torneå och Boden.

Resan startade i Kiruna. Där träffade deltagarna LKAB: s VD Martin Ivert och kommunalrådet Kenneth Stålnacke. Både Ivert och Stålnacke redovisade hur de såg på frågan om att flytta hela Kiruna stad. Under onsdagen besökte gruppen företag i Övertorneå och Haparanda. Gruppen besökte även företag på den finska sidan.

Särskild uppmärksamhet har ägnats åt såväl problem och möjligheter som uppkommer i gränstrakterna mellan Sverige och Finland, där globaliseringens möjligheter syns allt tydligare.

– Vi har fått en bred bild av utvecklingen i Norrbotten. Det har varit oerhört intressant att höra hur företagens villkor skiljer sig mellan Sverige och Finland. Alla dessa skillnader blir mer uttalade när företagen bokstavligen ligger vägg i vägg säger Signhild Arnegård Hansen, ordförande i Svenskt Näringsliv samt ledamot av SPN: s styrelse sedan 5 år.

– En annan fråga som många företag tagit upp är att de, trots hög arbetslöshet, har svårt att få tag på kompetent personal. Detta är en viktig tillväxtfråga och just nu vittnar många företag om att det finns en jobbig flaskhals säger riksdagens tredje vice talman Liselott Hagberg (fp), Hagberg är även ordförande i SPN.

För mer information, kontakta Lars Beckman, pressansvarig 070-361 36 96
Till den här pressinformationen bifogas programmet samt ett urval pressbilder för fri publicering. Notera fotografens namn: Joe Formgren.


Program för SPN:s resa till Norrbotten den 26 – 28 juni
Tisdag den 26 juni

14.00 Träff med Kiruna kommun och Olle Norberg, chef Esrange
Värd: Kenneth Stålnacke, Kommunalråd (s)

16.00 Besök hos LKAB.
Värd: Martin Ivert, VD (mötet med LKAB sker i besöksgruvan)

21.30 Träff med kommunledningen från Överkalix.

Onsdag den 27 juni

09.00 Företagsbesök i Övertorneå samt kommuninformation.

12.00 Lunch plus presentation av Kukkolaforsens Turist & Konferens.
Svante Spolander, Entreprenör.

14.00 Företagsbesök Lapin Kulta, Tornio, Finland.

15.15 Företagsbesök i Haparanda

Torsdag den 28 juni

10.00 Möte med Bodens Kommun och lokala näringslivet på Western Farm.
Olle Lindström, Kommunalråd (m) och Bosse Strömbäck, vice kommunalråd (v)
hälsar välkommen.

10.15 Företagsbesök i Boden

12.00 Återsamling och lunch på Rödbergsfortet.

13.15 Träff med Försvaret – Hur utveckla civil verksamhet med
försvaret som bas? (Trådhallen, gamla S3).


Sällskapet Politik & Näringsliv är ett väl etablerat samarbete mellan Svenskt Näringsliv och Sveriges Riksdag. SPN:s har som syfte att främja kontakterna mellan näringslivet och de politiskt verksamma inom riksdagen, de politiska partierna och den statliga förvaltningen. SPN anordnar seminarier, resor och erbjuder också tredagars företagsbesök för i första hand riksdagsledamöter.