Kongressen är RFSL:s högsta beslutande organ och utgörs av ombud från förbundets alla avdelningar samt ungdomsförbundet. RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra. Arbetet för detta sker genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. Under kongressen debatteras inkomna motioner och förbundsstyrelsens propositioner. Kongressen gör också ofta uttalanden i aktuella politiska frågor.

Det är RFSL Gävleborgs lokalavdelning som tillsammans med Gävle Convention Bureau ansökt om att få mötet till Gävle.
- Jag är jätteglad över att RFSL Gävleborg blir värd för RFSL:s kongress 2012. Detta är ett mycket bra tillfälle att visa upp vår stad, men också att få visa upp RFSL och sätta fokus på våra frågor för Gävle, säger Magnus Svensson, ordförande i RFSL Gävleborg.
- 2012 blir ett bra år för våra aktörer i mötesindustrin, konstaterar Elisabeth Hugg projektledare för Gävle Convention Bureau. Större möten av det här slaget omsätter miljontals kronor.


Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) bildades 1950 och är därmed en av världens äldsta organisationer av sitt slag. RFSL har 29 lokala avdelningar runtom i landet och cirka 4 000 medlemmar. 2007 bytte förbundet namn till RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.