Med revision menas att företagets räkenskaper, d.v.s. bokföring, årsredovisning och ledningens förvaltning granskas av en eller flera revisorer. Revisorn måste vara auktoriserad eller godkänd (vilket innebär att man måste uppfylla vissa förutbestämda krav såsom att man har tillräckligt med utbildning och erfarenhet att utöva revisionsverksamheten m.m.) eller vara ett revisionsbolag. Revisionen ska resultera i en granskningsrapport, en så kallad revisionsberättelse vars syfte bl.a. är att tillgodose ägarnas och borgenärernas intressen av att bolaget sköts enligt lagen.
Trots sina behjärtansvärda syften har kravet på revision av många småföretagare upplevts som betungande, inte minst med hänsyn till den administrativa- och ekonomiska bördan som den medför. För att ge de mindre företagen en större valfrihet beslutade Riksdagen därför under 2010 att de privata aktiebolag som inte uppfyller minst två av följande tre krav, fler än tre anställda, mer än 1,5 miljoner i balansomslutning och mer än tre miljoner i nettoomsättning, i fortsättningen kan välja om de vill låta sitt företag genomgå den årliga revisionen eller inte. Önskar företaget välja bort revisionen ska detta antecknas i bolagsordningen efter att beslutet fattats på en bolagsstämma (observera även att ändringen ska registreras hos bolagsverket) alternativt göra valet vid nyregistreringen.
Enligt Claes Norberg, redovisningsexpert på Svenskt Näringsliv, är det många som väljer bort revisionsplikten. Han säger:
- Idag är det ungefär tre av fyra bolag som väljer att starta utan revisor. En tänkbar förklaring till det är att man har uppfattat signalen om att det är en kostnadsbesparing för företaget.
Karl Olof Tunelid, erfaren företagare och ägare av Tunelid Konsult AB är benägen att hålla med:
-Jag har reviderat mitt bolag hittills men jag kommer inte att göra det 2011 eftersom det inte är värt att lägga ner så mycket pengar på en revision nu när det inte längre är obligatoriskt.
Han fortsätter:
- Eftersom jag vet ungefär hur mitt företag går och själv har kunskaper i bokföring räcker det för mig som småföretagare att jag anlitar en bra bokföringsmedhjälpare som gör mitt bokslut och min deklaration så att de blir riktiga.
Även Claes Norberg är inne på att ett enmansaktiebolag inte har behov att bli reviderat. Han säger:
-Jag för min del kan inte se någon avgörande nackdel att vara utan revisor i ett litet aktiebolag. Men i det fall bolaget skulle ha en utomstående ägare som inte är företagsledare så kan situationen vara en annan eftersom ägaren då kan behöva ha insyn i bolaget. Detsamma gäller om bolaget ligger väldigt nära gränsvärdena för undantaget om revisionsplikt. Vid det senare fallet bör man göra en bedömning av läget innan man väljer bort revisorn.
Han fortsätter:
- Om man är i läge att registrera ett nytt aktiebolag så tycker jag att man ska titta framåt några år och se var man tror att företaget kommer att befinnas sig storleksmässigt. Sedan får man besluta vad som passar bäst.