Restaurangen drivs av krögarparet Daniel och Lotta Söderström som ägnat sina yrkesverksamma liv åt restaurang och hotellbranschen. Innan Gävle har de varit verksamma på Solkusten i Spanien där de bland annat drev den egna gourmetrestaurangen El Gusto i Marbella.
- Efter 8 år i Spanien och det var dags för våra barn att börja skolan så kände vi att det var dags att flytta hem till Sverige. För fyra år sedan fick vi höra att Kvarnen var till salu, det passade oss perfekt att få starta något eget direkt när vi kom hem. För Daniel var Gävle det självklara valet då han växte upp här och bägge föräldrarna bor kvar i stan.
- Jag fick min grundläggande utbildning på restaurangskolan i Sandviken och sedan började jag min karriär på legendariska Blå Grottan här i Gävle. Därefter följde 9 år på olika restauranger i Oslo där han träffade sin fru Lotta från Helsingborg.
- Jag ville tidigt ut i världen, berättar Lotta, som vid 17 års ålder flyttade till New York. Efter 3 år i Venedig flyttade även jag till Oslo och det var där vi träffades 1996. Det gemensamma intresset för god mat är således både grundmurat och stort. När paret långt senare blev äkta makar 2009 så skedde vigseln i VIP-loungen på Arlanda. Smekmånaden blev en vecka till San Sebastián i norra Spanien och naturligtvis var det en matresa.

Daniel är en helt fantastisk kock, berättar Lotta med en inte så liten stoltet i rösten. Däremot är han snarare en konstnär än en affärsman, tillägger hon med en kvinnas naturliga intuition för god ekonomisk hushållning.
- Jag har i och för sig valt att baka eget surdegsbröd varje dag till lunchen, förklarar Daniel med ett leende. Kvalitén kommer alltid i första rummet, så vi väljer till exempel alltid färsk fisk och grönsaker liksom att arbeta med lokala leverantörer. Så visst kostar det på en del men när vi får kundernas uppskattning så vet jag att det är värt det.
- Bägge har 20 års erfarenhet av den här branschen, fortsätter Lotta, men att vi nu etablerat oss här i Gävle känns jättebra. Visst får vi jobba rätt hårt men kärleken till att få laga och servera god mat och att få göra det tillsammans är fantastiskt.
- Vårt motto är att det finns inga gränser. Vi vill göra allt för våra gäster och vidga deras vyer. Vi har arbetat med människor från hela världen och kan till exempel lika gärna hjälpa någon från Libanon med sin fest som någon från kommunen. Sedan behöver det ju inte bli dyrare att gå från smörgåstårta till mera spännande mingelmat och visst äter man väl hellre tapas än chips när man har gäster? Det gäller bara att planera lite smartare.

Trots den stora erfarenheten av det spanska köket och kunskaper om kontinentala rätter är det ändå den svenska maten som ligger dem varmast om hjärtat. I den breda menyn får de utländska rätterna trängas rejält med inhemska delikatesser som örtfylld oxbringa, rimmad kalvlägg och gryta med lax, torsk och räkor.

Luncherna på Kvarnen är av tradition buffé och som man, enligt den tidigare ägaren Rolf Schubert, varit först i stan med. Gästerna kan välja mellan ett flertal hemlagade rätter och det erbjuds dagligen en ny vegetarisk rätt.
- Våra kalla lådor har också blivit mycket uppskattade, berättar Daniel. Numera törs vi hålla en riktigt bred lunch med stor volym för det som blir över kan vi sälja portionsförpackat som kalla lådor dagen efter till ett kraftigt reducerad pris vilket blivit mycket uppskattat.

Beställningar och catering från den egna menyn är populärt och de rymliga lokalerna kan disponeras alla dagar i veckan vid större beställningar liksom att man regelbundet får åka ut till festvåningar, kvarterslokaler och även egna hem, berättar Daniel. Just den här dagen tillverkar han egen favorit i form utav korven bratwurst. Momenten är allt från att mala och krydda köttet till att bokstavligen stoppa dem i skinnet och vidare till kok och stekhäll inför en stor tillställning kommande helg.

Förutom den egna menyn tar man gärna åt sig specialuppdrag när det gäller matlagning på högsta nivå.
- Inför en disputationsfest hade en kund fött upp egna lamm. Till middagen serverade vi då bland annat fransk lammgryta, confiterad lammbringa och lågtemperaturstekt lammlår. Det var en rolig utmaning med ett mycket lyckat resultat.

Den här hösten ser man åter fram emot juletid då det är stor omsättning både på jultallrikar och Kvarnens julbord i de egna lokalerna och som utkörning.
- Många väljer också att ta något udda från vår meny till julfesten, menar Daniel. Man tycker sig få mycket julmat ändå och vill passa på att prova något annorlunda inför helgerna.
- Det här året har jag planerat att ta fram en alldeles särskild svensk och lyxig nyårsmeny, avslöjar Daniel. Innehållet skall vara bland annat anklever, hummer och löjrom och vi kommer att erbjuda den som en fyra rätters meny alternativt som buffé.

Den borde sannerligen bli något utöver det vanliga. Jag fick nämligen smaka på den nyproducerade och köttiga bratwursten till lunch. Det är ett understatement att säga att den var god - det var världsklass.

Joe Formgren
Gourmet men även gormand