Lars Beckman och Kalle Wahlström, Gävle kommun, hälsade alla välkomna. Vid ena bordet presiderade Tommy Sandin, personalchef på Sandvik, tillsammans med sina ”praktikanter”.
- Det här är viktigt för oss för vi behöver samarbeta med skolan och då inte bara i Sandviken, sa Tommy Sandin.
Inom Sandvik finns många olika yrken, i Sandviken har man t ex 700 anställda enbart på IT-avdelningen (av totalt 1 000 runt om i världen).
- Det kommer att bli brist på ingenjörer i framtiden om vi inte utbildar fler, sa Tommy Sandin. Jag hoppas att den här dagen skall hjälpa oss på den vägen.
Tommy upplever att det är andra drivkrafter än lön som påverkar yrkesvalet för unga människor idag.
Per Eriksson, Korsnäs, hade också en grupp vid sitt bord, tyckte det var bra att få den här kontakten med skolan.
- Vi har väldigt många olika yrken representerade hos oss så det är bra att ni får tillfälle att se hur det fungerar hos oss, sa Per Eriksson.
AG ParkoPrint är ett verkstadsföretag som bland annat tillverkar parkeringsautomater och printrar. Platschefen Anders Fhogelin har inte så många olika yrkeskategorier som sina kollegor, men upplever att det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.
- Det är särskilt svårt att få tag på ingenjörer, sa Anders Fhogelin. Av över 13 000 studenter är det bara 10 som läser till maskiningenjör.
AQ ParkoPrint behöver anställa 5-10 civilingenjörer inom 5-10 år på grund av kommande pensionsavgångar.
- Nästa år går fler svenskar i pension än som kommer in på arbetsmarknaden, sa Anders Fhogelin. Varför tar man inte reda på vilka kompetenser de har så att man kan ersätta dem?
- Trots att Gävleborg har hög arbetslöshet upplever länets företagare i våra landsomfattande undersökningar att det är svårare att rekrytera kompetent arbetskraft här än i andra delar av landet, sa Lars Beckman. I Gävle anser 70 procent av företagarna att det är svårt att rekrytera!
Jan-Erik Liljegren, Förvaltningschef på Utbildning & Arbete, Gävle Kommun, ansåg att det är för få platser för maskiningenjörer på Högskolan i Gävle. Målet är att förbättra samverkan mellan skolan och företagen.
- Det här projektet är bra för både skola och företag, sa Jan-Erik Liljegren. Enligt den nya skollagen skall ju samarbetet mellan skola och näringsliv fördjupas.
- Jag ser fram mot att knyta nyttiga kontakter under den här dagen, sa Kerstin Norlin, rektor på Stigslundsskolan.
Sen bar det av till en praktikdag för rektorerna och man får hoppas att de kan inspirera de som inte kunde vara med den här dagen att ställa upp nästa gång tillfälle ges!