I Gävleborgs Län startas projektet ”Flygande Start” som skall ge intresserade kvinnor bra förutsättningar att ta över mindre företag.
Möjligheterna att ta över företag har aldrig varit så stora som nu. Fler än 40 procent av alla företagare närmar sig pensionsåldern! De flesta har ingen som kan ta över, vilket ger driftiga människor nya möjligheter att bli företagare. Den som tar över ett företag får på köpet upparbetad kundkrets och kontaktnät med fungerande produktion och leverantörer samt, inte minst, erfarna medarbetare. Detta kan ge en ny ägare en raketstart som företagare!

Idag startas betydligt fler företag av män än av kvinnor men både näringslivsorganisationerna och Nutek ser att det finns en stor potential för ett ökat företagande bland kvinnor.
I Gävleborg kommer Nyföretagarcentrum (Jobs and Society) att genomföra ett utbildnings- och utvecklingsprogram för kvinnor med inriktning på att ta över företag.
I första skedet kommer man att ha informationsmöten på 6 orter, Gävle och Sandviken 28/1, Hudiksvall och Söderhamn 29/1 samt Ljusdal och Bollnäs 31/1. Intresserade är välkomna till närmaste möte. Sedan kommer totalt 20 kvinnor att väljas ut, som får delta i utvecklingsprogrammet. Syftet är att öka kunskaperna i hur man tar över ett mindre företag och vad det innebär. Det gäller att starta en process som förenar företagaren och den som är intresserad övertagare.
Projektet vänder sig till driftiga och handlingskraftiga kvinnor med en stark vilja att bli egna företagare. Seminarierna genomförs huvudsakligen utanför normal arbetstid och är kostnadsfritt. Programmet har ett brett innehåll från företagsvärdering till kvinnligt/manligt ledarskap.

(Bilden) En övertagare som lyckats bra: Hanna Bruce, VD för Växbo Lin, som 2006 övertog företaget från den tidigare ägaren. Hanna och hennes man Jakob sa upp sig från sina arbeten i Stockholm och flyttade till Hälsingland

Mer information finns också att hämta på: http://www.flygandestart.se
Det går också bra att vända sig till någon av projektledarna:
Sten Wedin 026-66 80 66
Lars Findahl 026-14 00 16