På förmiddagen besöktes Polhemsskolan och efter lunch var det dags Högskolan i Gävle. Daniel och representanterna från projektets expertråd delade frikostigt med sig om sina erfarenheter av entreprenörskap. Det gällde både att våga misslyckas men att samtidigt vara fokuserad och aldrig ge upp.

– Kopiera och gör bättre, uppmanade prinsen eleverna på Polhemsskolan. Vi arbetar mycket i livet, 1600 till 1800 veckor under ett arbetsliv. Alla är bra på något och det är viktigt att ha roligt. Tro på er själva och våga misslyckas, alla 'misslyckanden' ger erfarenheter och det är bara att börja om, om det inte går bra. Därefter bjöds elever in till rundabordssamtal för att tala entreprenörskap med experterna. På eftermiddagen besöktes Högskolan i Gävle.
– Det är en dröm och en förmån att kunna skapa ett företag och leva på sitt intresse, menade Daniel, som själv var en framgångsrik entreprenör med egna exklusiva gym i Stockholm innan kärleken till vår tronarvinge radikalt förändrade hans agenda. Den brinnande passionen för företagandet går dock inte att ta miste på även om han idag inte arbetar operativt med sina bolag.
På en fråga från prinsen om hur många som kunde tänka sig att bli företagare så räckte en klar majoritet av Högskolans studenter upp armen, vilket gladde hela panelen. Två tidigare UF-företagare i form av Cecilia To, Årets affärskvinna i Gästrikland 2013, och Robert Holmström berättade också på ett intressant sätt om sina upplevelser som företagare.

Arrangörerna för dagen var Prins Daniels Fellowship tillsammans med Länsstyrelsen.
– Jag tror att detta besök av Prins Daniel och en lång rad framgångsrika entreprenörer kommer att ge många ringar på vattnet, säger landshövdning Barbro Holmberg. Flera av de ungdomar som jag träffade sa spontant till mig att det var så inspirerande och att de nu hade funderingar på att göra verklighet av sina drömmar. Prins Daniel har verkligen ett genuint intresse för ungdomar och företagande och hans övertygelse om att alla kan förverkliga sina drömmar spred glädje och entusiasm bland ungdomarna.

Expertpanelen den här dagen bestod i övrigt av:
Martin Lorentzon, Spotifys grundare och styrelseordförande.
Fredric Jansson, VD och ägare till Butikskonsult.
Lina Gebäck, grundare till Linas Matkasse.
Kristina Lindhe, Lexingtons grundare.
Carl Bennet, huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders som även är mentor och ledamot i styrgruppen för Prins Daniels Fellowship.

På högskolan fanns även två lokala entreprenörer och tidigare UF-företagare med på scenen, Cecilia To, CC2 Design och Robert Holmström, Arkivera AB. Vi frågade dem vad UF-betytt för dem och vad de har för råd till blivande unga företagare.
– Att fått möjligheten att driva UF-företag betyder mycket för mig. Det handlar om att få möjligheten att testa sina egna förmågor och förverkliga egna drömmar. Jag kommer ihåg att det var jätteroligt och lärorikt! Det gav mig en lightversion av att driva eget företag och kanske är det därför som det inte kändes lika skrämmande för mig när jag startade CC2 Design, säger Cecilia .Tro på dig själv och dina idéer. Våga fråga och skaffa gärna en mentor!

– UF har bytt mycket för mitt företagande, även om jag redan från unga år haft intresset för affärer var UF en period där jag fick de verktyg och det stöd jag behövde för att verkligen få mig att inse att jag vill arbeta med att utveckla och driva företag, berättar Robert. Att efter ha vunnit de största tävlingarna regionalt så var det ett naturligt val att starta företag efter gymnasiet just för att man inte vill sluta jobba åt sig själv. Mitt råd till unga entreprenörer är att ta vara på det stöd från företag/UF/Lärare som ges under UF året. Se även till att försökta ge allt för att vinna tävlingarna, både för att det blir så mycket roligare men också för att du lär dig mycket mer! Ta även vara på kontakter bland företag och UF-partners, kontakter är A och O för att både lyckas som företagare men också för att få den anställning man strävar efter.

Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram syftar till att inspirera unga människor att bli entreprenörer och att stötta ett antal företag genom mentorskap. Prins Daniels Fellowship har samlat en grupp framgångsrika entreprenörer och företagsledare i ett expertråd som kommer att besöka gymnasieskolor, universitet och högskolor i Sverige för att inspirera unga människor och berätta om sina erfarenheter som entreprenörer.

I expertrådet ingår bland andra Daniel Ek, vd och grundare Spotify, Christina Stenbeck, ordförande Investment AB Kinnevik, Niklas Zennström, vd Atomico och grundare av bland annat Skype, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K och Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson AB.


För mer information se: http://ivaprojekt.se/prinsdanielsfellowship