Om jag sover bra? Jag kan somna var som helst.
Hur känns det på morgonen när du stiger upp? Är du så där utvilad och fylld av energi?
Hur är det på eftermiddagen? Sitter du och nickar till?
Hur ser det ut framför TV:n? Kommer du ihåg hur filmen slutade?

Vi svenskar sover sämst i Europa, trots att vi sover så ”bra” säger vi. Ovan nämnda scenarior är mycket vanliga. Lägg där till att många har problem med snarkningar och apné.
Sömnen är vår rehabilitering. Vi sover en tredjedel av vårt liv och det är därför av största vikt att sängen ger de förutsättningar kroppen behöver för att bygga upp nya energier.
Det är kvalitén på sömnen som gäller. Hur många timmar har mindre betydelse. När kroppen kommer ner i djupsömn kan kroppen återhämta sig och reparera på det slitage som blivit.

Det finns många aspekter som spelar in för att skapa bra miljö för att sova rätt. Ljus, ljud, temperatur, kroppsvikt, sjukdomar eller olika tillstånd och matvanor är några. Arbetstider och olika sociala mönster spelar också in. För att skapa en bra miljö finns en massa produkter som skapar rätt stämning.

Uttrycket ”Ta din säng och gå” är ganska smart. Vi trivs bäst i vår egen säng, med undantag för en hotellnatt ibland. Det mest konkreta exemplet för detta var när bandystjärnan Magnus Muhrén skulle spela VM. Hans ryggproblem gjorde att han behövde sin specialsäng för att kunna rehabilitera mellan matcherna. En av kvällstidningarna ryckte in och sponsrade flytten.

Magnus Muhréns säng är speciell. Den rekommenderas av World Federation of Chirapractic. Kiropraktorer har sett effekter med denna säng som innehåller magneter och har en ytstruktur som gör att du får lite massage när du sover. http://tinyurl.com/3xanhpb

Sängen är viktigare än bilen. Trots det finns det människor som lägger ner mer pengar på att skjutsa rumpan än att sova bra. Mer om det en annan gång.