Du har sett dem, du har mött dem, du kanske har en själv. Jag talar om tonåringarna, som sliter hårt just nu. Annat var det förr.... Jaja det kan låta gammaldags, det är ett tuffare klimat nu. Nätverket med föräldrar och vuxna ser annorlunda ut och sysselsättningen har krympt på marknaden.

Det handlar om mål och passionen för att göra gott. Ofta kommer repliker som: ”Jag har inte råd”,”tänk om det inte fungerar”,”jag vet inte var jag ska börja”,”jag kan inte”. Och allting stannar. De blir trötta och likgiltiga. De börjar skylla på andra och samhället. ”Det här ska systemet fixa”, tycker de.
Det gäller att hitta passionen! Om det bara är tv-spel eller böcker, så finns det passion att hitta.
Istället för ovanstående uttryck, tänk istället: ”Jag har inte råd att missa det här”, eller ännu bättre ”Jag förlorar mycket om jag missar det här”. ”Jag kan göra saker bättre”. ”Jag kanske saknar vissa kunskaper, däremot kan jag ta första steget”.

Se livet som en trappa. Ingen vet hur lång den är och nästa steg visar sig när du tar det första. Det finns ingen som tar hela trappan i ett enda långt steg. Att ta ett steg ut i det okända är läskigt. Det är skälet till ledstången. Den är din handledare, din coach, som leder dig rätt. Att skylla på att ”inget veta” skulle vara som att gå i skolan och redan veta allt. Ganska meningslöst. Livet är en skola och måste tas på allvar. Vi måste alla lära för att gå vidare.

Passionen tar dig likt en förälskelse till nästa nivå då allting är möjligt!