Deltagarrekord

Miljötinget slår deltagarrekord igen när 359 ungdomar från Gävleborg och Dalarna åker på årets ting. Tillsammans med ungdomarna i Programrådet kommer över 380 ungdomar engagera sig i miljöfrågor i tre dagar under temat ”Från Ord till Handling”. Temat syftar till att gå från just ord till handling, gärna på lokal nivå. Därför har projektet Solrosen instiftats för att göra det enklare för ungdomar att engagera sig. Solrosen innebär att varje kommun som deltar i projektet avsätter 10 000 kr för ungdomars miljöaktiviteter och utser en kommunal tjänsteman som blir ungdomarnas kontaktperson. Startskottet för Solrosen blir på Miljötingets lördag. Då kommer ungdomarna få chansen att prata i webkamera med sitt kommunalråd och ställa de frågor de vill ha svar på. Utifrån det är det sedan upp till ungdomarna att planera sina egna projekt i sin kommun.



Mattias Klum och solceller på schemat

Miljötingets fredag inleds med föreläsningar där bland annat fotografen Mattias Klum syns. Föreläser gör även den 19-åriga författaren Nanny-Maja Anderback som skrivit boken ”Vem fan bryr sig”. Under fredagen kommer också de solceller som byggts på värdskolan av Gävle Dala Energikontor och Mora Kommun att invigas. Solcellerna är installerade av skolans elever, för att användas i undervisningen. Solcellsanläggningen är ansluten till elnätet och solcellsmodulerna används förutom att genera elektricitet som solavskärming till skolans lokaler.

- Det är roligt att vara en del av utvecklingen och speciellt när eleverna skapar något speciellt för sig själva och andra elever, säger Mattias Gustafsson, projektledare på Gävle Dala Energikontor.
Gävle Dala Energikontor arbetar på uppdrag av Energimyndigheten och regionförbunden med att energieffektivisera och få en större andel förnybar energi i energisystemet i regionen.



Miljödiplomerat av Håll Sverige Rent och 75 % ekologisk mat

Miljötinget är för andra året i rad ett så kallat Miljödiplomerat arrangemang. Stiftelsen Håll Sverige Rent miljödiplomerade tinget för andra året i rad efter att man skickat in en gedigen ansökan. Att man fick utmärkelsen i år igen beror till stor del på den höga andelen ekologisk mat men även att man tänkt till runt transporter och avfall.

- Miljötinget har verkligen ansträngt sig för att få en så hög andel ekologisk mat, betonar Henrik Spovin, projektledare på Håll Sverige Rent.


Miljötinget samarbetar med Mora Kommun för att få till ett bra arbete med avfallet från tinget. I år införs också en Sopsorteringstävling där deltagarna tävlar sovrums-vis för att ha renast och bäst sorterat avfall i sitt sovrum.



Viktig arena för att skapa engagemang

Syftet med Miljötinget är att skapa öka kunskapen och skapa engagemang för miljöfrågor hos unga. Miljötinget har funnits i arton år och finansieras av Region Dalarna, Region Gävleborg och Landstinget Gävleborg. Tanken är att vara en attraktiv arena och mötesplats för unga där miljöfrågorna står i fokus.

- Vi vet att Miljötinget varit startskottet för många ungas miljöengagemang, säger Therese Metz, projektledare för Miljötinget. Det stora intresset för att arbeta i Programrådet är ju ett bevis på detta. Många av deltagarna återkommer dessutom som workshopsledare, föreläsare eller kanske till och med anställda senare.

- Att engagera ungdomar är enkelt, Miljötinget är ett exempel på att ungdomar vill engagera sig i samhället. Det är upp till oss som finns runt omkring våra ungdomar att skapa förutsättningar för att de ska se och få möjligheterna, fortsätter Therese.

Läs mer om Miljötinget på http://www.miljotinget.se