Att Ove Wahlström också kom att syssla med nät kan tyckas som ett sammanträffande, men de nät som Ove arbetar med är så långt ifrån fiskarnas nät det går att komma. Medan alla hans manliga kusiner gick i förfädernas fotspår och fortsatte att arbeta med ett av världens äldsta yrken – fisket valde Ove att satsa på framtiden - det vill säga datanät.
– Det var faktiskt min far som själv var fiskare som gav mig rådet att skaffa mig en yrkesutbildning. Det här är inget att stå efter, fisket kommer att avta, sa han redan då, berättar Ove som lydde sin pappas råd och gick en elektronikutbildning efter skolan. Därefter fick ha jobb på Byggproduktion AB i Gävle där han jobbade i 17 år.
– Sedan gick jag över till Svagströmmarna där jag blev dataansvarig, berättar Ove.
Men entreprenörsandan hade gått i arv och även om det nu inte handlade om fiske så bestämde sig Ove för att starta eget.
– Jag etablerade Wahlströms datanät 1991.
Företaget som registrerades som bolag i december samma år konstruerar, producerar och underhåller funktionslösningar inom data- och telenät för både offentlig och privat verksamhet på den svenska marknaden.
De senaste åren har bredbandsinstallationer varit basen verksamheten. Bland annat har WDN installerat bredband i nära 8 000 av Gavlegårdarnas lägenheter .
Man fick också i hård konkurrens totalleverans av kabelsystem, nätverkselektronik samt konstruktionslösning till Vattenfall Utveckling AB, Älvkarleby.
I dag har företaget många ben att vila på och därför kallas företaget kort och gott för WDN.
– Datanäten är bara en del av det vi sysslar med. Vi arbetar också med el, teknik och vi har totalentreprenad på kraft och belysning hos mycket stora företag som Max där vi sköter den delen på alla restaurangerna i Sverige. Vi arbetar också med värme, klimat och kyla, där vi ackrediterat oss, säger Ove som menar att ventilationsteknik kommer att bli nästa ben för företaget.
Ove har alltid legat i framkant när det gäller att känna av nya trender och applicera dem på företaget. När han pratar om WDN, säger han lite ömt att företaget är hans bebis.
- Mina andra två bebisar är stora nu, säger han och syftar på sina vuxna döttrar.
Att WDN är ett framgångsrikt företag har förstås lämnat avtryck i form av utmärkelser och priser. För sju år sedan utsåg Dagens Industri WDN till Årets Gasellföretag 2001. Samma år blev Ove Wahlström Årets företagare i Gävle och förra året blev WDN utsedd till Årets entreprenör 2007 av Gavlefastigheter.
– Årets entreprenör var kanske det roligaste priset att få eftersom det var ett pris från hemstaden och motiveringen var så trevlig. Bland annat skrev de att de upplevde oss som lätta att samarbeta med.
Eldsjälar har paradoxalt nog lätt att bränna sig själva. För Ove kom smällen mitt upp i arbetet med att utveckla företaget vidare.
– Jag gjorde en bypass-operation för tio år sedan och efter en sådan händelse är det lätt att bli ganska ärrad, säger han.
Efter operationen kom ännu ett bakslag – Ove drabbades av svår sömnapné något som gjorde att han knappt kunde hålla sig vaken på dagarna.
– Jag blev tvungen att lämna över vd-rollen, jag orkade helt enkelt inte.
Att släppa rodret var inget som Ove ville och det blev inte heller som hade hoppats. Han säger att han inte tycker att om att ge negativ kritik, men kan konstatera att det blev ett nederlag.
– Under de här två åren jag var borta lyckade man två år i rad att gå med förlust. När jag kom tillbaka tog det bara ett halvår att vända tillbaka siffrorna och vara på banan igen, säger han.
När han väl tagit tillbaka rodret så släppte han det inte igen. I dag går företaget mycket bra trots lågkonjunkturen.
– Det kan låta konstigt, men lågkonjunkturen har stärkt oss, företaget mår bra trots att många ligger lågt med investeringar, säger Ove och fortsätter:
– Jag anser att man ska stå upp och vara stolta över de kostnader man har i ett företag. För de kostnaderna är så starkt förknippade med verksamheten.
Ove är också övertygad om att grundbulten till att företaget blivit så framgångsrikt är att man satsar på mjuka värden och en demokratisk verksamhet.
– Satsar man på människorna i företaget så mår människorna bra och gör bra resultat.
Inom WDN satsar man också kontinuerlig på utbildning för personalen något som Ove menar är mycket viktigt för trivseln i företaget.
– All personal hos oss har egna laptops och det finns bara två företag till i hela Sverige med samma verksamhet som vi som har den förmånen för personalen, säger han.
Han egna förebilder i företagsvärlden är Ingvar Kamprad och bröderna Wallenberg.
Förebilder är de eftersom de är så engagerade och ändå lyckas stå mitt uppe i verksamheten.
– Jag är själv ute mycket i verksamheten. Just nu håller vi på och bygger upp ett 40-tal stora amerikanska stekbord åt Max-restaurangerna i hela Sverige. Det kan vi bara göra på lördagsnätterna och då brukar jag vara med ute med personalen, säger Ove som är noga med att poängtera att han aktar sig för att lägga sig i för mycket.
– Det finns absolut inget egenvärde för mig att ha fingrarna i en massa syltburkat utan vår företagspolitik bygger på eget ansvar.
Företagsklimatet i regionen tycker han är på väg att bli mycket bättre, bland annat beroende på motorvägen till Stockholm som underlättar transporterna.
– Jag upplever Gävles näringsliv och dialogen med näringsidkare som mycket positiv. Och jag tycker att näringslivschefen Helena Ribacke gör ett mycket bra jobb
Själv är Ove mycket engagerad i näringslivet och har bland annat varit med och startat Näringens företagarförening. Dessutom är han också mycket involverad i Briggen Gerda även om han betecknar det som ett fritidsintresse.
– Första året Gerda seglade så lagade jag maten som amatörkock, men det var tufft för man var i tjänst 18 timmar i sträck.
Ove är också mycket engagerad i Skeppsgymansiet, Gävle praktiska gymnasium. Han och hans kusin Anders Wahlström som driver fiskrestaurangen i Utvalnäs diskuterar just nu möjligheten att se till att ungdomarna på Skeppsgymnasiet får två gamla fiskebåtar att renovera.
– Men det ska vara gamla fiskekuttrar med tennkulemotorer, säger Ove och man kan faktiskt ana att fiskarpåbrået finns där under trots att det är framtidens nät som gjort honom så framgångsrik.

Camilla Lagerqvist

Fakta:
Namn: Ove Wahlström
Ålder: 57 år
Gör: Vd för WDN
Familj: Två vuxna döttrar
Bor: Utvalnäs.
Fritidsintressen: Briggen Gerda och engagerad i Skeppsgymnasiet. Tycker mycket om att laga mat.
Smultronställen i regionen: Eggegrund och Klubbhamn utanför Eskön. Men jag reser väldigt mycket och jag tycker egentligen att varje plats där man kan se solen gå upp vid havet är ett smultronställe. Det ger en sådan positiv känsla att det inte spelar någon roll var man är någonstans.