Ostronskivling har på några år blivit allt populärare både på restauranger och i butikernas grönsaksavdelningar.

Den finns naturligt i skogen och odlas på flera håll i Sverige.
Dock inte i Gävleborg. Det ska Todor Muzdalo ändra på.

– Jag såg ett TV-program om svampodling och tyckte att det var något jag skulle kunna göra, berättar Todor.

Han läste in sig på svampen och har även gjort en liten marknadsundersökning.
– Det finns en efterfrågan på ekologisk, svenskodlad ostronskivling hos grossister i Stockholm. Idag importeras hälften av ostronskivlingen vi äter i Sverige.
– Jag tänker köpa in en mindre lastbil och räknar med att köra ner ett lass i veckan till Stockholm när vi kommit igång, berättar han.

Todor Muzdalo bor med sin familj i ett radhus i Sätra och sa nyligen upp sig från sitt mångåriga jobb på Ericsson.
– Jag har överlevt två varsel. Jag orkar inte med ett tredje, förklarar han sitt drastiska val.

Svampodlingen ska bli hans nya utkomst. Han räknar även med att familjens två grabbar ska kunna hugga in.

Det är mycket teknik kring svampodling: temperatur, luftfuktighet, frisk luft och ljus måste regleras, och det gör man över datorn.

Datorövervakningen kommer Todor Muzdalo att utveckla tillsammans med studenter på Högskolan i Gävle.

Odlad ostronskivling måste växa i ordentligt isolerade lokaler. Redan från början sökte sig Todor till Norrsundet. Men Stora Ensos tomma lokaler i Norrsundet var lite för dyra.
– Jag fick höra att det gamla stationshuset utanför Bergby stod tomt, och det visade sig vara precis det jag behövde.

I maj får han tillträde till huset. Därefter väntar mycket arbete med att isolera lokalerna och sedan förbereda svampmycelet.

– Mycelet växer i små påsar som förvaras i halm. När odlingen kommit igång räknar jag med att plocka 100 påsar med svamp i veckan, berättar Todor Muzdalo.

Växtligheten kan han sedan övervaka från familjens dator hemma i Sätra.

Fakta ostronskivling:

• Populär i hela världen på grund av stort användningsområde: som ensamrätt eller till kött, fisk, soppor.

• Vitamin- och mineralrik, sänker kolesterolet

• Odlas i bäddar av halm. Mycelet placeras i påsar av plast med hål och gror i halmen. Efter tre-fyra veckor kommer svampen ut ur hålen i plasten.