Företagare är oroliga för att de kommer att drabbas av ökade kostnader på grund av några av de förslag som förts fram inför valet. Kostnader som företagen riskerar att inte kunna kompensera sig för eftersom det är internationell konkurrens inom de flesta branscher. Företagarna, LRF Lantbrukarnas Riksförbund, Mellansvenska Handelskammaren, Svenskt Näringsliv och Sveriges Åkeriföretag Gävleborgsåkarna har därför ordnat 4 möten i vårt län där företagarna har diskuterat de här frågorna:
+ Hur påverkas företagen och konkurrenskraften i Gävleborg om både kilometerskatt införs på tunga fordon och om drivmedelspriserna höjs?
+ Vad innebär förslagen om höjda arbetsgivaravgifter generellt och en fördubbling av avgiften för anställda under 26 år? Hur påverkar det näringslivets möjligheter att anställa unga i länet?
Vi förde frågan vidare till kommunstyrelsens ordförande i samtliga kommuner i Gävleborg. Marie-Louise Dangardt, Hofors, var snabbast att svara på våra frågor, här är hennes svar:

1) Vad kan du säga till de åkeriföretag som drabbas av att kostnaderna kommer att öka med upp till 400 000 kronor per bil om kilometerskatt genomförs, exklusive ökade drivmedelskostnader?
- För det första är det osanning, ett sätt av de blå att skrämmas. Mig veterligt finns ingen konstruktion klar. Att det ska vara en kilometerskatt som kompenserar var i Sverige företaget har säte tror jag är riktig. Varför ska de utlandsregistrerade åka omkring gratis på våra vägar?

2) Hur ställer ni er till att skogsföretagen beräknar att cirka 30 % av svensk skogsareal kommer att bli olönsam att avverka? Det skulle bland annat innebär ökad import av timmer samt minskad tillgång på inhemskt biobränsle.
- Varför skulle det bli olönsamt att avverka? Skogen är en tillgång vi har som måste användas på ett klokt och lönsamt sätt.

3) Hur ställer ni er till förslagen att införa lärlingssystem i alla branscher för att kompensera för en höjning av arbetsgivaravgiften för unga?
- S vill sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar!

4) Några övriga kommentarer till de idéer och synpunkter som framförts?
- Synd att föreningen Företagarna inte är opartiska, utan driver borgarnas politik. Min erfarenhet är att många företagare värnar välfärden.

Läs mer om kilometerskatten, Sveriges Radios information:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3615&grupp=9635&artikel=4011292&sida=2