Det handlar om stölder för sexsiffriga belopp., och detta sker mitt på dagen då butikerna har öppet.

- Eftersom vi har flera fall på sistone och stölderna sker likartade ut misstänker vi att det kan vara stöldligor. Vid ett tillfälle stals det ett drygt tiotal jackor för ett värde av cirka hundra tusen kronor, säger stationsbefälet Sven-Olof Halvarsson-Lill vid polisen i Sälen.

- Det gäller för butikspersonalen att vara på sin vakt men det kan vara svårt många gånger eftersom det här är tjuvar som vi misstänker är specialiserade på sådana här stölder.

Även privatpersoner har blivit av med skidutrustning mitt i området under dagtid. Möjligheten för att utreda dessa typer av stölder är minimala då det nästan skulle innebära att tjuvarna blir tagen på bar gärning. Detta kan tyckas lätt då det i dessa tider är välbesökt i skidbacken, men av just den anledningen tänker ingen på vem som tar vilka skidor.

Man varnar nu turisterna med hjälp av information och genom att påminna genom skyltning. Så är du på vag till fjällen rekommenderar vi dig att ha ett extra öga på din utrustning och lämna den inte o övervakad.

För butiksägarna i Sälenfjällen har detta också medfört att dom så fort man har misstankar mot någon larmar ut detta till andra butiker.

- Det råd vi kan ge är att man är uppmärksam på vilka personer som besöker butiken och om man misstänker något att man hör av sig till polisen säger Sven-Olof Halvarsson-Lill.