Inom kort lanserar OP Assistans ett nytt bolag med namnet OP Utbildning.

- Inom OP Assistans har vi genom åren arbetat upp en stor kunskapsbas inom såväl branschnära frågor som personlig assistans som inom arbetsmiljöområdet och generellt om bemötande och metoder som är värdefulla att kunna när man arbetar med att hjälpa andra människor i deras vardag. Vi har genom åren provat att köpa in utbildningar utifrån men har sällan känt oss riktigt nöjda med resultatet. Därför bestämde vi oss för en tid sedan att bygga våra egna utbildningar inom OP Assistans. Nu har vi kört dem ett tag. Vi börjar bli varma i kläderna och får mycket positiv kritik från deltagarna. Det känns så bra att vi nu både vill och känner oss redo att sprida vår kunskap vidare till omvärlden. OP Assistans sysslar i huvudsak med personlig assistans och det finns klara fördelar med att inte blanda ihop den verksamheten med andra verksamheter som t.ex. försäljning av utbildningar. Inte minst med tanke på att det är olika momsregler inom de olika verksamhetsgrenarna. Därför bestämde vi oss för att bilda ett nytt bolag – OP Utbildning - som enbart sysslar med försäljning av utbildningar och därmed förenlig verksamhet, berättar Pernilla Hålén.
För att testa den nya verksamheten körde OP Assistans en utbildningsdag i början av december för några deltagare från näringslivet. På förmiddagen fick deltagarna under ledning av de två utbildarna Emma Lindborg och Martina Gotthold lära sig metoden för hjärt- och lungräddning. Teori varvades med praktik på dockor. Deltagarna fick även lära sig att använda en sk hjärtstartare, som ska finnas på större offentliga platser, såsom järnvägstationer och gallerior.

- Mycket intressant, tyckte Kent Björk från Kent Björk Coaching. Den här informationen tycker jag alla medborgare skulle få.

Passet efter lunch innehöll en utbildning i Första hjälpen, där bland annat andningsbesvär, vattenlivräddning, stroke, krampanfall och allergisk reaktion gicks igenom. Även detta pass varvades med praktiska övningar. Kursdeltagarna fick bland annat själva prova på att avhjälpa ett totalt luftvägsstopp, genom ryggslag och buktryck.

- Otroligt lärorikt, mer konkret än tidigare utbildningar jag gått. Viktigt för oss i vår bransch som ju är ute i privata hem att kunna detta, sa Rosie Furuström från Homemaid vid utvärderingen av dagen.

OP Utbildning kör på allvar igång sin verksamhet vid årsskiftet och den första utbildningen inom det nya bolaget blir den 19 februari.