För två år sedan kom besked att bensinmacken i Stocka skulle läggas ner, en i raden av nedläggningar. OKQ8 har lagt ner på många mindre orter men i Stocka tog invånarna saken i egna händer. Macken i Stocka var en del av ortens Närköp och det var när affären bytte ägare som bensinjätten sade upp avtalet.
- De fyllde på bensintankarna på måndagen och stängde dagen efter i juli 2007, säger Kenth Falkenström, en av byborna. Man funderade på hur det skulle gå för orten när närmaste bensinmack ligger i Harmånger 1,5 mil bort.
Byborna försökte köpa mackanläggningen men inte ens kontakter på koncernnivå hjälpte och efter ett år blev det kalla handen från OKQ8. De tog hellre kostnaderna för att gräva upp tankarna och montera ner pumparna och forsla bort alltihop.
En enkät i byn visade att Stockborna var intresserade av att hjälpas åt att starta en egen mack. Byborna bildade 5 december 2008 en ekonomisk förening och intresset var stort. 300 personer köpte andelar för totalt 150 000 kronor och många köpte flera andelar. Inte illa med tanke på att det bara finns 240 hushåll i Stocka, men det var också några som inte bor i Stocka som stödde föreningen!
Sen började man sondera möjligheterna att starta en egen mack. Först kollade man vilka leverantörer som var intresserade och föreningen fick napp hos Dalvik Oil, som ägs av Dalviks Kvarn i Falun.
- Vi fick justa villkor av Dalviks, säger Kenth Falkenström.
I Filipstad hittades en tillverkare, Wikers, som bygger tankar för både bensin och diesel.
Pumpar och kortläsare är en annan viktig ingrediens i en bensinmack. Där fanns lösningen hos Malte Products i Halmstad. De levererar pumpanläggningar komplett med kortläsare och allt.
Totalt investerade föreningen 500 000 kronor. Länsstyrelsen bidrog med 250 000 i landsbygdsstöd, men det egna kapital räckte inte hela vägen så resten lånades i bank.
- Vi jobbade intensivt med det här men det tar sin tid och invigningen hölls fredagen den 5 juni i år, säger Kenth Falkenström.
Macken ligger som tidigare vid Närköp, som sköter administrationen. Priserna är marknadsmässiga och målet är att på sikt kunna ge återbäring till andelsägarna. Först skall dock lånet återbetalas.
- Det här var viktigt för byns invånare och företagare, ett riktigt trendbrott som har gjort att fler börjat flytta hit, säger Kenth Falkenström.
Byborna i Stock har därmed bevisat att man kan ordna det mesta själv, när viljan finns!