Närproducerade livsmedel får allt större betydelse i handeln. Ockelbo Kyckling startade 2005 och sedan dess har allt fler upptäckt de delikata kycklingarna. Från en blygsam start 2005 med försäljning i den egna gårdsbutiken och på marknader har Siv Persson och hennes man Kurt byggt ut för att kunna öka produktionen till idag cirka 200 kycklingar i veckan. De levererar också kyckling till andra butiker, bland annat ICA i Ockelbo och Strömsbro samt Diléns Saluhall i Valbo. Även Perslundaskolan har Ockelbokyckling på menyn samt en del restauranger, till exempel vid Wij Trädgårdar.
- Vi bestämde redan från början att satsa på att göra så mycket som möjligt själva, berättar Siv Persson. Vi köper småkycklingar och föder upp dem och sedan slaktar vi, styckar, paketerar och levererar själva.
De butiker och restauranger som får kyckling från Ockelbo måste leva upp till de kvalitetskrav som Siv Persson ställer upp, till exempel särskilt hyllutrymme.
- Vi börjar slakta kycklingarna mellan sjunde och nionde veckan, vilket är ett par veckor längre än storproducenterna, säger Siv Persson. Det gör att kycklingarna får växa mer naturligt och det gör att köttet blir så saftigt!
Köper man Ockelbokyckling får man rent kött, inget vatten sprutas in för att höja vikten!
Men det är ingen dans på rosor att vara småföretagare i livsmedelsbranschen.
- Det blir ju fel när samma regler skall gälla för ett litet företag som för ett stort med flera tusen anställda, säger Siv Persson. Det borde för det första bli enklare och mindre riskfyllt att anställa någon.
- Om man har en eller två anställda och någon blir sjuk så får man dryga kostnader för både den som är sjuk och för den man måste anställa tillfälligt, fortsätter Siv Persson. Varför kan man inte ta bort ansvaret för sjukskrivning för de som har tre eller fem anställda?
För att det inte skall bli orättvist kanske alla företag borde få samma undantag, resonerar Siv Persson. Dessutom borde arbetsgivaravgiften vara lägre för de första två-tre anställda.
- Vi har en anställd idag som har lönebidrag, men det kostar mer än man tror ändå, säger Siv Persson.
Många småföretagare efterlyser ett enklare regelverk över huvud taget.
- Det har i alla fall blivit enklare regler under Alliansregeringen, säger Siv Persson. Sen vet man ju inte hur det blir om det skulle bli en rödgrön regering eftersom bland annat kilometerskatten skulle slå hårt mott oss.
Det är stränga regler för livsmedelsproduktion, men det finns andra drivkrafter.
- Vår omsorg om varumärket är ett ännu starkare skäl till att vara noga med hygienen, säger Siv Persson. Men man kan ibland önska lite större flexibilitet i samband med inspektionerna!
Mer info: http://ockelbokyckling.se/