Ockelbos resultat är ett av de bästa som en kommun noterat i Sverige mellan åren 1997 – 2012. Bland kommuner överträffas det värdet endast i nuläget av Örnsköldsvik år 2010 och Östhammar år 2011, säger Kjell Elefalk, expert på trygghetsfrågor, tidigare verksam vid Rikspolisstyrelsen och Polismyndigheten i Skåne, som haft uppdraget att genomföra Trygghetsmätningen åt kommunen.

En mycket låg ”allmän oro för brott” visar mätningen också år 2012 likväl som år 2001, när den senaste trygghetsmätningen genomfördes i kommunen. När det gäller oron för egendomsbrott är den särskilt låg för oro för stöld och skadegörelse på fordon. Oron för misshandel och överfall är mycket låg i jämförelse med övriga Sverige.

I kommunen som helhet finns, trots det fantastiska resultatet, även förbättringsområden att arbeta vidare med. Tex är trafiken - att trafikregler inte respekteras, t.ex genom fortkörning och buskörning något som kommuninnevånarna uppger i enkäten. Även nedskräpning finns med som något man uppfattar som ett, om än mindre, men dock ett problem.

– Det här är så klart väldigt glädjande siffror, säger Mia Lindblom, folkhälsosamordnare i Ockelbo kommun. Nu ska vi arbeta vidare med de områden som kan förbättras och ser fram emot ännu bättre siffror i nästa mätning.