I länet hade 1600 företagare svarat på olika frågor om hur de upplevde att företagsklimatet är i den egna kommunen samt ge ett allmänt betyg. Den tredje faktorn som är avgörande är centralt sammanställd statistik från SCB.

Av landets 290 kommuner kom Ockelbo på en hedrande 77:e plats vilket är en ökning med hela 53 placeringar från föregående år.

- Wooow, utbrast Magnus Jonsson (s) kommunalråd i Ockelbo när siffrorna skulle kommenteras. Verkligen kul att det goda företagsklimat vi kämpar för ger det här genomslaget. Samspelet med alla samhällsengagerade företagarna är en mycket prioriterad fråga för oss. Kan vi så åker både jag, Lasse (Lars Sjödin, kommunchef) och Roffe (Rolf Landström, näringslivsutvecklare) ut och träffar företagare som har frågor de vill diskutera. Jag är dessutom övertygad om att ett politiskt lugn och samförstånd samt att våra tjänstemän har rätt attityd är mycket viktigt.

- Lagar och regler är ju till för att följas - men sunt förnuft och snabb hanteringen av frågorna är nog det viktigaste, tillägger Lars Sjödin. Mycket av kommunala angelägenheter är långa processer men entreprenörer vill i alla fall ha snabba svar.

Thorsten Åstrand (c), kommunstyrelsens vice ordförande som delar ansvaret för den politiska majoriteten med Magnus poängterade att det gäller att tala samma språk och ta tag i problem direkt i de fall de uppstår.

- Näringslivskontoret måste vara en yttre spelare. Näringslivsfrågorna måste ha högsta prioritet - det är en inställningsfråga sa Rolf Landström som också betonade vikten av lyhördhet i samspelet med det lokala näringslivet.

Lars Beckman från Svenskt Näringsliv sammanfattade utmärkelsen med att Ockelbo haft ett effektivt arbetssätt med tydligt ledarskap, enkel dialog och en gemensam målbild.

Sammanfattningsvis är företagstäta Ockelbo ett föredöme på detta väsentliga område som bevisligen många andra kommuner har mycket att lära av.

Text och foto: Joe Formgren

Fakta: De övriga Gästrikekommunerna placerade sig på följande plats:
200: Sandviken + 25 placeringar
201: Gävle + 5 placeringar
257: Hofors - 72 placeringar

Ockelbo har 440 registrerade företag fördelat på 6000 invånare.
Läs mer om hela undersökningen på:
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/lokalt_foretagsklimat/


Text och foto: Joe Formgren