I april bjöd Leena och Bengt-Göran in vänner och bekanta för en förhandsvisning med lite mingel och smakprov på vad huset kan bjuda på.
Stora Vall omnämns redan på 1500-talet som Vall och var ett jordbruk under Gävle Slott och konungens befallningsman (landshövdingen), en så kallad Kungsladugård. 1709 brann det gamla slottet och landshövdingen flyttade ut till Vall och det boningshus som då låg närmare Valbo kyrka. Grosshandlare Elfbrink, ägare bland annat till Mackmyra bruk, tog över Stora Vall och skänkte det till sin dotter Emma som bröllopsgåva, när hon gifte sig med Fogelmark. Han byggde det nuvarande huset och startade en lantbruksskola 1859, som drevs till 1889 1909 tog Hälsinge Regemente över Stora Vall i samband med att man flyttade in i då nybyggda kasernerna. Den förste översten på Stora Vall hette Carl Alexander Fock och hans dotter blev en världskändis när hon gifte sig med Herman Göring 1922!
10 överstar bodde på Stora Vall och den siste flyttade ut 1965. Huset togs över av studentkåren 1998 och sedan byggdes efter några år om till värdshus och konferensanläggning.
Leena Bergander och Bengt-Göran Wikström har flyttat in med sina företag, Spela Roll och Wikströms Ryggmottagning.
- Vår första tanke var att det här skulle bli Tankens Hus, men när vi såg hur många bokningar det var med minnesstunder, bröllop mm så beslöt vi att driva restaurangen vidare, sa Bengt-Göran Wikström. Det blir ett utmärkt komplement för de kurser och konferenser som kommer att vara här.
Leena och BengtGöran är nämligen två av initiativtagarna till Tankens Dag läs mer på http://www.tankensdag.se.
Restaurangen är öppen för lunchservering och till sommaren kommer det också att finnas en stor uteservering på ett stort trägolv, som Bengt-Göran jobbar med på lediga stunder. Han har ju varit byggare så det blir stabilt och bra!
- Stora Vall ligger ju alldeles bredvid Hälsans Stig och det är många som stannar här och tar en paus, berättar Leena Bergander. Vi planerar att utveckla den delen så att man till exempel skall kunna låna stavar för stavgång, kubbspel för ett parti med vännerna mm.
Till hösten räknar ägarna också med att det skall bli fler hyresgäster i samma branscher som deras egna.
- Musikunderhållning, kanske vi kan återuppliva Måndagskvittret, erbjuda kaffekorg för dem som vill fika i den vackra parken är bara några av våra idéer, berättade Leena Bergander.
Uppställningsplats för husbilar och husvagnar, idrottens dag blir det den 5 juni, triathlon - idéer råder det i alla fall inte brist på i Tankens Hus!
Själv ser jag fram mot att kunna ta en fika eller äta en lunch på den nya uteplatsen med Gävles vackraste utsikt!