- Eftersom jag tidigare varit intresserad av att starta eget företag började jag fundera över inom vilken bransch som skulle vara bra att starta i. Jag hade redan då trampbåtarna för uthyrning i Boulognerskogen under somrarna, men det är var mer på hobbynivå. Så läste jag i en tidning att det kostar Gävle kommun stora summor pengar att invånarna sorterar soporna fel och utifrån den artikeln fick jag idén till mitt företag. Jag tänkte först att man skulle kunna sortera soporna innan de hämtades från soprummen men när jag tog reda på vilka andra tjänster det kunde behövas på marknaden fick jag andra idéer. Jag tog bland annat kontakt med Gästrike återvinnare för att höra vilka tjänster de tyckte saknades.

- Företaget A´Fresh AB startades i april 2006 och utför tjänster som att tvätta sopkärl och soprum på plats ute hos kunderna. Jag utför också andra typer av saneringsarbeten som exempelvis klotter. Det fanns liknande företag i andra städer som Stockholm och Uppsala men här i Gävle var jag helt ensam. Idag har jag hela Gästrikland som mitt arbetsområde och har också börjat få kunder i Dalarna. Med de flesta kunderna skriver jag avtal för en längre tidsperiod. Stora kunder är Gästrike återvinnare och Gavlegårdarna, andra är bostadsrättsföreningar eller företag. I de flesta fall där det finns soprum och sopkärl behövs rengöring, därför växer kundkretsen hela tiden. Nöjda kunder ger fler nya kunder, så enkelt är det. Jag har exempelvis ett väldigt fint samarbete med Gästrike återvinnare och visst är det så att ett gott rykte sprider sig. Att rengöra ett soprum tar mellan en och sex timmar beroende på storlek och hur smutsigt det är, därför måste kunderna vara beredda på någon veckas väntetid. Som i de flesta branscher är det alltid en fördel att beställa tjänsterna i tid så att man kan få den bästa servicen.

- Inför starten av mitt företag stötte jag på problem när jag inte fick lån från banken men jag hade bestämt mig för att lyckas. Tack vare att Sören Thyr, som direkt trodde på min företagsidé, gick in som borgenär och att jag visade banken avtal som jag skrivit med mina kunder fick jag de lån som jag behövde. Man måste vara beredd att satsa och visa att det går, även om det blir svårigheter måste man kämpa på och då kan kontakten med andra företagare vara ovärderlig.

- Om man funderar på att starta eget så är det viktigt att man tar reda på vad som behövs på marknaden. Man måste utgå från behoven som finns när man tänker ut sina företagsidéer - även om den inriktningen kanske inte är exakt vad man tänkt sig från början. Prata med andra företagare för att höra vilka varor eller tjänster de tycker saknas. Det finns många möjligheter. Man måste också kolla upp om det krävs tillstånd eller utbildning för den verksamhet man tänkt bedriva. Det här är mitt andra år som företagare. Om det rullar på i samma takt som det gjort hittills hoppas jag kunna köpa en till bil nästa år och då också anställa. Det tar tid att bygga upp ett företag men med anställda kommer jag att kunna utföra fler jobb snabbare vilket ger bättre service till kunderna. Som egen företagare har jag större möjligheter att själv påverka mitt arbete och även min inkomst. Visst kan det vara slitsamt och man är borta från familjen mycket, men nöjda kunder är en fin belöning.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin