De första Incoterms® kom 1936 och nu är det alltså dags för den åttonde versionen, Incoterms®2010. Enligt många den största förändringen på 30 år!
Anledningen till förnyelsen är bland annat:
• Ändrad lagstiftning i USA
• Incoterms® används allt oftare även i nationell handel
• Ökade säkerhetskrav efter 11 september 2001
• Klarare fördelning av terminalhanteringskostnader
• Ändrade villkor för transportförsäkringar
• Ökad användning av elektronisk kommunikation
Handelskammaren anordnar kurser över hela landet för alla som jobbar med Incoterm® , både allmänna kurser och anpassat för enskilda företag. Per-Anders Lorentzon vid Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i Malmö håller i kurserna.
Den 23 (Falun) och den 24 mars (Gävle) hålls endagskurser om Incoterms® och tullnyheter. Men Sandvik Coromant var snabba att ordna kurser för den egna personalen. Vi fick tillfälle att bevista kursen i Sandviken den 8 februari.
Incoterms® 2010 började gälla den 1 januari i år. De officiella versionerna är på engelska och franska men finns i svensk översättning. Nyheter i Incoterms® 2010:
• 11 villkor i stället för 13
• 4 villkor försvinner: DAF, DES, DEQ och DDU
• Två nya villkor tillkommer: DAP (ersätter DDU) och DAT
Det blir också en tydligare uppdelning beroende på transportsätt, ett allmänt och ett enbart för sjöfrakt. Det är också viktigt att man som köpare är noga med att ange leveransplatsen! Om man enbart anger orten kan transportören i princip ställa av godset direkt innanför stadsgränsen!
EXW – Ex Works innebär minst kostnader och skyldigheter för säljaren eftersom varorna överlämnas hos säljaren och där sker därmed risk- och kostnadsövergången.
Försäkringarna är också avgörande för resultatet om det uppstår problem. Fullvärdesförsäkring innebär till exempel att handelsvinsten är inbakad.
Det handlar om stora pengar och stora risker när transporterna sker över stora sträckor och ofta med olika transportsätt. Kunskap om hur man väljer lämpliga villkor för leveranserna är betydelsefullt för både säljare och köpare!
- Jag vill rekommendera alla som exporterar eller importerar att gå kursen för att minska riskerna och maximera möjligheterna, säger Per-Olof Hansérs, VD på Mellansvenska Handelskammaren. Förändringarna i Incoterms® 2010 är så stora att de kan påverka företagens verksamhet!