– Vi räknar med att inköpet av miljöbilar kommer att löna sig. Nu blir körningen mer effektiv då vi måste planera vårt resande lite mer. Vi får optimal beläggning på bilarna genom ett datoriserat bokningssystem. Dessutom slipper vi den dyra administrationen kring reseräkningar. Och vi minskar miljöbelastningen, samtidigt som vi vet att personalen åker i en trafiksäker bil, säger VD Birger Lövgren.

Bättre miljö och säkerhet
Personalen vid Länsförsäkringar Gävleborg kör mycket bil i jobbet. Det kan röra sig om mellan 20000 och 30000 mil per år. Detta har förstås belastat miljön en hel del genom åren. Personalen har kört med egna bilar i tjänsten och företaget har haft begränsad kontroll över koldioxidutsläppen och säkerheten för personalen. Samtidigt har mycket tid och pengar gått åt till att administrera reserapporter och utbetalning av milersättning.
Nu har Länsförsäkringar Gävleborg köpt in 15 nya miljöbilar. Man räknar med att varje bil kommer att rulla ungefär 1500 mil per år. Bilarna drivs med diesel och drar runt fyra deciliter per mil vid långkörning. Inköpen har föregåtts av gedigen jämförelse av olika bilmärken och enkätundersökning bland personalen.

Valet av miljöbil
– Vi satte oss ner och funderade och kom fram till att vi ville ha en miljöbil som skulle spegla vad vårt företag står för, inte för stor, inte för liten och den skulle vara trevlig att köra och trafiksäker. Valet av bilmärke var inte lätt, flera bilmärken höll måttet men till slut enades vi om Audi A3, berättar Lars Eriksson, chef för motorskador.
Inte nog med att bilarna belastar miljön mindre man har även sett till att skötseln av bilarna sker på ett miljövänligt sätt.
– Bilarna kommer att tvättas av en miljöcertifierad biltvätt och det tycker vi känns mycket bra. Samma firma städar också bilarna invändigt, skiftar däck och ser till så att skavanker repareras omgående. Det är bra för bilens livslängd och dessutom för vår image, säger Lars Eriksson.

Billig P-avgift
– Nu blir det även billigare för oss att parkera. Gävle kommun sponsrar parkering för miljöbilar och säljer P-skivor som kostar 250 kronor per år. Det här gör också att vi sparar mycket pengar på ett år, säger Lars Eriksson.