Resultatet från verksamheten visar att 70 – 80 procent av patienterna är drogfria efter de 2-2,5 år som behandlingen sträcker sig över. Hur det går sedan har man mycket små möjligheter att följa upp.
Varför satsade Kjell på att utöka företaget med egen behandling med egna anställda?

– Jag hade bara för ögonen att få bra resultat i behandlingen. Vill man bli rik så måste man nog syssla med annat, säger Kjell.

Nudax tog i våras över det mesta av verksamheten i GBC, Gävle Behandlingscentrum, på uppdrag av Gävle kommun. Man har av både patienter och uppdragsgivare fått bra betyg för sitt arbete som dessutom har kostat betydligt mindre än när kommunen bedrev den. Men det hjälper inte, Gävle kommun återstartar ändå i egen regi i början av 2009.

Hur ser framtiden ut för Nudax?

– Vi satsar på att fortsätta att utveckla och bredda verksamheten i Gävleborg och Dalarna, säger Kjell. Vi hoppas också att kunna etablera fast verksamhet även på flera orter än Gävle och Borlänge.

En helt annan sak, hur ser du som företagare på det svenska skattesystemet? Vilka förändringar skulle du vilja se?

– Vårt största problem handlar inte om skatter utan om konkurrens från kommuner med egen behandlingsverksamhet, tycker Kjell Rapp. Vi på Nudax kan ju erbjuda effektivare behandling till lägre kostnad, vilket inte minst erfarenheterna från GBC visar.

När det gäller tillsynen av verksamheten är det Länsstyrelsen som har ansvaret men de överlåter granskningsarbetet på kommunerna, som ju i många fall är part i målet med egen verksamhet!

Men Kjell Rapp jobbar oförtrutet vidare, det finns många människor som behöver hjälp med sitt alkoholberoende. Enligt Kjell är de utslagna alkoholisterna bara en bråkdel av alla. De flesta har både arbete och ordnade förhållanden. Men de riskerar sin existens om de inte börjar inse sitt beroende och startar en behandling.