För att sprida information om konferensen bjöd Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv in medlemsföretagen till månadens lunchmöte den 3 mars på Stora Vall Gästgiveri i Gävle. Kalle Wahlström och Bo Sundström, båda Gävle kommun, berättade om bakgrunden och innehållet i konferensen.
Kalle Wahlström inledde med att citera en bok från 1915, ”Inför valet av levnadsbana”, där det bland annat står: ”Hur välja rätt och klokt utan ånger”. Samma sak gäller också idag men tack vare PRAO, APU mm så har ungdomarna möjlighet att prova på olika branscher och på det viset få bättre underlag för val av kommande yrke och utbildning.
- Konferensen handlar bland annat om hur unga skall välja yrke och utbildning och hur vi skall jobba med det i skolan, sa Kalle Wahlström.
Den första Rikskonferensen Samverkan Skola –Arbetsliv gick av stapel 2003 i Gävle och därefter i tur och ordning Linköping, Västerås, Sundsvall, Göteborg, Nacka och nu åter i Gävle.
- Det här skall bli en inspirationskonferens som gagnar elever, skolor, skolpersonal samt företag och andra arbetsgivare, sa Kalle Wahlström.
I Gävle ställer näringslivet upp mer jämfört med övriga landet. 12 000 elevveckor erbjuds för PRAO och APU. Det är till och med ett överskott med 50 platser per vecka.
- Det visar hur viktigt företagarna i Gävle tycker det är med en bra kontakt med skolan, sa Kalle Wahlström.
- Övergången från skola till arbete måste vi arbeta mer med för att vi skall klara de kommande pensionsavgångarna, sa Bo Sundström.
Som exempel nämndes att en tredjedel av personalen på Lantmäteriverket når pensionsåldern inom 7 år!
Ökad inriktning på entreprenörskap är också viktigt enligt Bo Sundström. Men motståndet bland lärare har försvårat det. ”Vi skall inte utbilda företagare”, sa några lärare på Nynässkolan för ett antal år sedan.
- Vi måste också arbeta mer med elevernas drivkraft, sa Bo Sundström. Pojkar har idag lägre drivkraft än flickor och det är också ett problem.
Samverkan arbetsliv och skola är ett bra medel att öka drivkraften.
- Produktionsresultatet i dagens skolor är för dåligt när bara 75 procent av grund- och gymnasieskolan uppfyller utbildningens krav, sa Bo Sundström. Men vi kan trösta oss med att de övriga också kan lyckas.
Det innebär att var fjärde gymnasieelev lämnar gymnasieutbildningen utan godkänd behörighet!
Förhoppningen är också att Rikskonferensen skall hitta och utveckla nätverk för skola och näringsliv. Det kommer att behövas fler ideella krafter som mentorer, föreläsare i gymnasieskolan mm.
Programmet för Rikskonferensen har fått mycket beröm. Hittills har cirka 150 anmält sig, men arrangörerna siktar på 300. Man är också angelägna att fler företagare skall delta särskilt den första dagen, den 23 mars.

Mer info: http://www.gavle.se/ssa2010