Spara din kropp och din hälsa! Det gör du om du låter en snöslunga dra det tunga lasset! En snöslunga är både tids- och hälsobesparande inte minst för rygg och hjärta.

Välj en riktig snöslunga! Viktigt att se vad man skall ha den till. Det är lika illa att köpa för stor eller för liten. Den får inte vara för omständig eller tung att använda. Måste vara lätthanterlig.

Vilken typ av snöslunga du behöver avgörs av hur snöförhållandena ser ut där du bor, och hur stort område du måste hålla rent.

-Köpa billigt ger mestadels dyra reparationer och kanske svåranskaffade och kostbara reservdelar, förklarar Fredrik Holmgren på Bernö.

- En snöslunga ska ses som en investering, som ska fungera i många år framöver. Kraftig motor och stor arbetsbredd är bra, om du har större områden att röja, medan det normalt räcker med en mindre maskin till villatomten.

-Tvåstegsslungorna är byggda för att hantera stora mängder snö på alla typer av underlag. De tuggar sig igenom de kompakta snödrivorna, snabbt och effektivt med upp till 84 cm arbetsbredd. Medformade släpskor, inställbara i höjdled, hindrar den tandade snöskruven från att skära ner i marken och sprätta grus.

Några viktiga delar:

Snäckväxeln, som sitter framme vid axeln för snöskruven, skall vara i gjutjärn istället för i aluminium. Här gäller det livslängden! Det blir något dyrare, men betalar sig i längden.

Praktiska lätthanterliga spakar är viktiga. Känn på reglagen! De skall kännas mycket smidiga att använda. Tänk på att de måste fungera jämnt och fint också när det är ordentligt med minusgrader!

Undvik stål- eller plastwire! Acceptera inga wirar alls på snöslungan! De slits hårt och går lätt av när det är riktigt kallt.

Utkastarrör med stor vridningsvinkel och som kastar snön tillräckligt långt, ca 5 – 10 meter brukar vara lagom.

Däck som ger bra grepp också på halt underlag.

Snöslungor med elstart är det bästa. Viktigt att välja elstart! 230 volt och 10 ampère direkt från vägguttaget.

Batterier är ingen hit när det är kall. Kan t o m frysa sönder när det är riktigt kallt!

Även i de tuffaste förhållanden, lägsta temperaturer och djupaste snömassor hjälper de pålitliga och effektiva snöslungorna med elstart, dig att ta kontroll över arbetet.

Snöslungor med robust design, kraftfulla motorer, elstart och starka hjul eller banddrift fixar snön med minimal arbetsinsats!

-Snöslungan är hårt utsatt och måste klara en tuff miljö. Därför är det jätteviktigt med årlig service, så att den fungerar när snön kommer!

- Vi ser som vår uppgift att hjälpa naturen lite på traven, så att du kan flytta snödrivorna dit du vill ha dem! Avslutar Fredrik Holmgren.

För mer information:
Besök gärna Bernö Trädgårdscentrum, Högbovägen i Sandviken
Telefon 026-25 70 80 Webbplats http://www.berno.nu