Kungaparet inledde med att besöka Furuviksparken på förmiddagen för att sedan kliva på det gamla tåget med kungavagn och ånglok som transporterade dem till Gävle och Sveriges Järnvägsmuseum.

Barn från Brynässkolan, en stins och ett förvånansvärt litet pressuppbåd mötte kungaparet på perrongen. Robert Sjöö, museichefen och Maria Kristina Lundstedt, sektionschef för publika verksamheter tog emot och visade den anrika anläggningen. Inne på museet träffade de skådespelaren Peter Iller som rallare och skvallrande hovdam. Sällskapet besökte naturligtvis avdelningen med kungavagnar.

Efter besöket på Järnvägsmuséet blev det limousinetur till Högbo, Mackmyra och fler spännande ställen i Gästrikland, men det är en annan historia.

Förklaringen med det saknade pressuppbådet fick en enkel förklaring då ångloket visat sig starkare än man trott och kunde anlända några minuter tidigare än beräknat. Precis när rundturen inleddes stormade ett stort (motorburet) pressuppbåd in på området.

Slutsatsen av detta är att kollektivtrafiken inte alltid behöver vara långsammare än egna färdmedel och att ångtåg definitivt är snabbare än bil - i alla fall mellan Furuviksparken och Gävle!

Varmt välkomna till Gävle och Gästrikland kungaparet - och håll med om att det finns mycket spännande att titta på och lära känna i våra trakter.