Näringslivet i Gävleborg karaktäriseras av ett flertal stora välskötta företag. Tillväxten i små företag som är baserade på innovationer har dock inte varit så omfattande i länet. Det vill Movexum nu ändra på.

Kommunerna i länet har redan idag flera intressanta utvecklingsmiljöer för innovationer och företag. Exempel på detta är Faxepark i Söderhamn, Fiber Optic Valley i Hudiksvall, Future Position X i Gävle och Teknikparken i Gävle. Dessa arenor saknar dock utvecklade inkubatormiljöer och underlaget på respektive ort är för litet för att klara drift i egen regi. Lösningen blev en regional företagsinkubator för hela länet.

Movexum erbjuder professionellt stöd i form av kvalificerad affärscoachning, kontaktskapande och finansiering samt vid behov kontorsplats tillsammans med andra tillväxtföretag. Movexum ger tillgång till kompetens, kontakter och kapital.

Företagen erbjuds affärscoachning i tre olika steg:
Business Start – från idé till affärsidé (6 månader)
Business Lab – affärsutveckling, första steget ut på marknaden (6 månader)
Business Accelerator – etablering på marknaden (upp till 24 månader)

För att antas till Movexum krävs att man verkar i Gävleborg och har en affärsidé med tillväxtpotential. Det innebär bland annat att den tänkta produkten eller tjänsten ska kunna nå en stor marknad och att företaget ska kunna växa. Vi vänder sig både till nya och befintliga företag. Gärna även stora företag där innovationer utvecklas och passar bättre för andra företag än det egna. Högskolan utgör också en viktig grogrund för idéer och innovationer.

– Movexum söker kontakt med alla idéer och innovationer som bedöms kunna kommersialiseras och ha en tillväxtpotential. På idéstadiet är alla idéer bra idéer, säger Per Laurell.

Även om programmet är exklusivt och kvalitetskraven är höga så är det angeläget att urvalet görs utifrån en rik flora av idéer. Ju fler idéer, desto fler tillväxtföretag i Gävleborg.

Nationella och internationella erfarenheter visar att inkubatorssatsningar är bra för individer, företag och samhälle. De karakteriseras av:
•Fler tillväxtföretag som ger ekonomisk utveckling
Företag som finns i en inkubatormiljö utvecklas sju gånger snabbare än företag som sitter i traditionell kontorsmiljö.
•Fler arbetstillfällen och fler affärstillfällen på marknaden
•Är en bra affär för samhället
1 satsad krona ger cirka 5 gånger tillbaka till samhället

Bakom satsningen på Movexum står en lång rad innovationsaktörer:
EUs regionala utvecklingsfond för Norra Mellansverige, Fiber Optic Valley, FPX, Future Position X, Gävle Kommun, Gävle Technology Park, HNA Hudiksvalls Näringslivsarena, Högskolan i Gävle, Innovationsbron, Norrlandsfonden, Region Gävleborg, Sparbanksstiftelsen Nya, Söderhamns Kommun, X-Invest affärsänglar.
Finansiärerna satsar 13,3 miljoner kronor för 2008, 2009 och 2010.

För mer information, kontakta
Per Laurell, Styrelsens Ordförande, 070-414 04 79, per.laurell@gavle.se
Micke Kedbäck, Tf VD, 070-769 43 34, micke.kedback@fpx.se

http://www.movexum.se

Pressträff
13.00 Pressträff, Konserthuset i Gävle, Lokal: Bo Linde salen

Program för invigningen

14.00 Invigning och namngivning:

Teo Härén föreläser om kreativitet och idéskapande
Kreatör, föreläsare, härarbetare och författare

Kaj Mickos föreläser: Från idé till marknad – Om produktionssystem för innovationer
Professor i innovationsteknik

Namn och grafisk profil klargörs. Dop förrättas av Landshövdingen, Rektorn på HiG och Regiondirektören för Region Gävleborg

Invigningsaktiviteterna avslutas med en middag.