Träffen ordnades i anslutning till Svenskt Näringslivs Framtidsmöte på Stockholmsmässan, där även organisationens årsstämma ägde rum.

När det gällde RUT-avdraget deklarerade Baylan att Socialdemokraterna inte har något emot tjänsterna som sådana, men att de måste utföras ”utan subventioner från samhället”. Hans påståenden om att avdraget främst utnyttjas av ”folk som redan har det gott ställt” möttes av burop från de församlade företagarna.

En annan fråga som togs upp av flera företagare var rätten till heltid, som bland andra Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin pläderat för.

- Det är en fråga för arbetsmarknadens parter. Det finns inget sådant förslag från vår sida, hävdade Ibrahim Baylan, ett budskap som togs emot med tydligt tvivel och påpekanden om Mona Sahlins hållning.

Uppenbart var att regeringens politik mer föll företagarna i smaken och Jöran Hägglund, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson, kunde utan mothugg räkna upp ett antal näringspolitiska förbättringar som skett under de senaste fyra åren. Hägglund är också samordnare i Alliansens arbetsgrupp för frågor som rör arbetsmarknad och näringsliv.

- Inom kort kommer vi med förslag till konkreta åtgärder, utlovande han.

Richard Häll på Precisallt Media AB i Gävle beklagade att den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar inte behålls om det blir regeringsskifte i höst.

- Eftersom unga medarbetare inte har hunnit få samma erfarenheter är det rimligt att kostnaderna för att anställa dem ska vara lägre, menade han.

Torbjörn Edlund på TEMC i Gävle varnade för konsekvenserna av de stora pensionsavgångarna under de närmaste åren.

- I det läget är det extra viktigt att stimulera flera unga att bli företagare, men tyvärr förtrycks entreprenörerna i dagens skolsystem, tyckte han.