Företaget Elektro-Montage, EM, startades i Sandviken 1950 av Helge Raske och Per-Arne Bernhardson. EM kom med åren att bli ett starkt företag inte bara i regionen utan expanderade även på många andra orter exempelvis Göteborg. När EM 1996 köptes upp av Midroc-koncernen förlades huvudkontoret till Sand­viken just tack vare EM:s tidigare starka ställning. Här fanns dess­utom en väl fungerande organisation med kunnig personal och kapacitet att expandera rent administrativt. Med Sandviken som utgångspunkt har Midroc sedan allt efter­som vuxit och etablerat sig i övriga Sverige. Midroc Electro ingår i Midroc Europe. Gruppen genomför totalprojekt mot svensk och utländsk industri, förvaltning och byggverksamhet. Totalt har Midroc Electro 1 100 anställda på 35 orter i Sverige, senast etablerade i Luleå och Kiruna, och företaget omsätter 1,1 miljarder kronor per år.
– Midroc Electro är uppdelat i sex divisioner i Sverige, berättar Bo Larsson chef för division nord. Division nord är den geografiskt största divisionen och sträcker sig från Gävle/Sandviken i söder till Kiruna i norr. I Sandviken finns både huvudkontoret för hela Midroc Electro och för division nord. Vi har fyra avdelningar, kommunikation och säkerhet, installation, el-service och hiss samt automation och konsulting. Mot kunderna jobbar vi dock alltid som en enhet, en helhetskompetens.

Nöjda kunder – ett motto
Elinstallation och el-service är en grundstomme i Midroc Electro som finns kvar sedan EM:s tid. Installationerna kan vara både el-entreprenader för olika industrier och anbudsjobb vid olika byggen. Midroc Electro har exempelvis utfört elinstallationerna vid Teknikparken i Gävle och vid HSB:s byggen på Gävle Strand. I servicetjänsterna ingår både allmän el och el för industrier. Man håller beredskap för flera industrier dygnet runt, 365 dagar om året, vilket innebär att om ett akut fel uppstår så är Midroc på plats för att åtgärda felet inom en timme. Även avdelningens hissgrupp har dygnet runt beredskap. 900 hissar på sjukhus, bostadsbolag och bostadsrättsföreningar – bara i Gävle – servas av Midroc Electro.
– Vårt motto är alltid nöjda kunder, säger Lars Thumb avdelnings­ansvarig. Ett väl utfört jobb ger ofta fler nya uppdrag. Ett exempel på det är våra arbeten för Ikea. Vårt första jobb för Ikea var Bäckebol i Göteborg. Därefter har vi gjort elinstallationerna även i varuhusen i Sundsvall, Kalmar, Haparanda och idag arbetar vi vid nya Ikea i Karlstad. Dessa projekt har drivits från de olika kontoren i Gästrik­land och det är självklart en fjäder i hatten med sådana kunder som ger fortsatta uppdrag. Vi är en mångsidig service- och samarbetspartner med bred kompetens. Inget jobb är för svårt för oss. Utvecklingen går snabbt inom den här tekniken och vi ser till att alltid vara uppdaterade med den senaste.

I kärnkraftverk och gruvor
Inom avdelningen installation finns också en grupp som arbetar mot Sveriges kärnkraftverk i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Här arbetar man både med konsulting och utförande, dels med installationer och dels med daglig drift. Man genomför också fullständig service när reaktorerna står stilla.
Automation är också en del av Midroc som varit med sedan EM-tiden. Man arbetar med industristyrning genom att bygga anläggnings­delar, installera och driftsätta dem. Midroc automation utvecklar även exempelvis styrsystem och plattformar för lagerhantering.
– 2005 utförde vi ett arbete för LKAB i Malmberget, berättar Jahn Olovsson avdelningsansvarig i Gävle. Det var ett installations­jobb i den nya anläggningen för pelletsproduktion. Arbetet – som var ett av Sveriges största industriprojekt – omfattade el- instrumentinstallationer för det nya anrikningsverket, kulsinterverk samt lossnings- och lastningsstation. Projektet i Malmberget har i sin tur lett till ett nytt uppdrag för LKAB i Kiruna där vi nu också etablerat oss.

Viktigt med lokal förankring
– Avdelningen kommunikation och säkerhet arbetar med inbrottslarm, brandlarm, passersystem, datanät och telefonväxlar, berättar Ola Jonsson avdelningsansvarig. Hos oss finns 21 professionella tjänste­män och tekniker och våra kunder är allt från mindre företag till kommuner, landsting och bostadsbolag. Vi hyr ut funktionen vilket innebär att vi levererar, installerar och servar olika typer av säkerhets­system. Företagen tänker allt mer säkerhetsmässigt. Exempelvis blir tillträdeskontroller en allt självklarare del för en fastighets­ägare. Vi ser också att det går mot allt mer funktionsavtal med tekniskt avancerade system där man kan integrera olika typer av anläggningar. Vi administrerar systemet för kundens räkning och de gör alla ändringar via internet. På det sättet är våra system väldigt användarflexibla.
– Vi är vad man kallar för anläggarfirma, vilket kräver myndighets­certifiering som bara ett fåtal företag i landet har, berättar Ulf Jonasson, arbetsledare och sakkunnig. En annan typ av jobb som vi gör är exempelvis i Läkerol Arena där vi installerat resultattavlorna. Sådana tjänster ingår också i kommunikation och säkerhet.
– För Midroc Electro är den lokala förankringen väldigt viktig, säger Bo Larsson. På det sätt som vi expanderar, genom att förvärva företag som är starka på orten, når vi både decentraliserat ansvar och anpassning utifrån marknaden men också lokal kännedom och närheten till kunden. Midroc-kontoren ser olika ut på olika orter beroende på vilken inriktning det är på verksamheten.
– Vi är ett nationellt företag som ingår i en stor koncern, men vårt lokalt förankrade sätt att arbeta ger nöjda och trygga kunder vilket är vårt absoluta mål.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin • Foto: Midroc Electro
© SvenskPress.se

Materialet får endast användas, helt eller delvis, efter ök. med Midroc Electro