– Det tydliggör skillnaderna mellan regeringsalternativen. Oppositionen har anklagat mig för att inte vilja rädda 3 800 SAAB-jobb. Nu vill de i ett drag skrota de 11 000 jobb som den här reformen har skapat, sa hon under ett besök på Högskolan i Gävle.

Siffrorna hämtar Maud Olofsson från branschorganisationen Almega. Enligt Almega ligger RUT-avdraget bakom 5 000 nya företag med totalt 11 000 sysselsatta.
– Hemhjälp är dessutom en jämställdhetsfråga, menar Maud Olofsson. De flesta hemjobben sköts fortfarande av kvinnor. Om de kan köpa städ- och tvätthjälp får de en chans att gå upp till heltid.

Maud Olofsson anser att RUT-avdraget är permanentat och ser ännu fler områden som kan göras billigare framöver. Olofssons eget parti har till exempel föreslagit att IT-tjänster ska omfattas av RUT-avdraget. Och hon är inte främmande för att halvera momsen på restaurangbesök.

Är det borgerlig politik att subventionera olika sektorer?
– Det är inga subventioner. RUT-avdraget ger idag ett överskott till statskassan. Det handlar om att anpassa skatterna till nivåer som gör att människor har råd helt enkelt. Det är det som är politikens uppgift.