Det är inte konstigt att marknaderna, oavsett vilken marknad det gäller, letar efter en vändningspunkt beaktat den utveckling vi sett de senaste 3-6 månaderna. Men när och hur kommer en vändning? Och är det ens rätt tid att diskutera trend vändningar redan nu? Detta kommer med stor sannolikhet att vara ett viktigt tema för oss på Danske Bank under inledningen av 2009.
Faktum är att räknat från de absoluta bottnarna så har en ansenlig vändning skett på flera marknader. OMX är upp drygt 20% och 10-åriga marknadsräntor har stigit med ca 0,25% från botten. Men är det en bestående trend vändning?
Den makroekonomiska statistiken kommer dock inte att tvärvända (till det positiva) under den närmsta framtiden. 2009 kommer att inledas på samma usla sätt som 2008 avslutades. Detta sätter fortsatt press på centralbanker runt om i världen och kraven på
fortsatta räntesänkningar, likt den Bank of England bjöd på i denna vecka (sänkning av styrräntan från 2% till 1,5%) kommer att dugga tätt. Riksbanken presenterar en ny penningpolitisk rapport den 11 februari och detta kommer sannolikt att bli en mycket intressant läsning. Någon gång i år bör man nog eftersträva en större andel bunden/Swap
ränta, men inte riktigt än….

Valuta info

Vad skall bli årets trade på valutamarknaden? Frågar man investmentbanken Goldman Sachs så är svaret köp en korg bestående av SEK, NOK och GBP mot EUR.
Tjaaa, varför inte? Vi har redan sett en påtaglig förstärkning av SEK mot EUR från högsta nivåer kring 11,40 ner till dagens 10,65. Och som en trogen kronromantiker vill vi gärna tro att det skall komma mer. Danske Banks prognos för EURSEK är nu 10,10 på 6 månaders horisont.
Den korg av valutor som Goldman Sachs rekommenderar mår med stor sannolikhet bäst av en successivt avklingande effekt av finanskris och på sikt även innevarande lågkonjunktur. Ovan nämnda förstärkning av SEK är med stor sannolikhet ett resultat av just detta. Börsen har som sagt redan visat på återhämtning och även olika index över kreditmarknaden visar på förbättrad riskaptit. Detta är en mycket bra grund för fortsatt mer positiva tongångar, om man likt många importörer är köpare av EUR.
Under jul- och nyårsveckorna har USDSEK handlat i en (bred) range mellan ca 7,75 – 8,00. Ser man på vår sammantagna prognos för denna cross så landar vi på relativt begränsade förändringar under de kommande 6 månaderna. Vi förväntar oss en förstärkning av både SEK och USD vilket då lämnar USD/SEK kvar kring dagens 7,95
eller möjligen något högre.

Nytt spännade år ger nya möjligheter.


Med vänlig hälsning
Peter Löwenborg
Bankchef

Gävleborgs Provinsbank