Lås & Nyckel huserar i det så kallade Själanderska huset på Norra Rådmansgatan i Gävle. Stefan Sjöman kan lås och han berättar också att ASSA 2000 Evo är Sveriges mest sålda cylinderlås. De nya Evo-låsen är testade och godkända av Svenska Stöldskyddsföreningen så nu vet man att de inte går att manipulera.
Låset skyddar huset från påhälsning genom att man kan blockera det så att det inte går att öppna från insidan när man lämnar huset under dagen eller för en längre resa. Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg den lilla spärren som gjorde att man kunde ha cylinderlåset upplåst? En liknande spärr används på Evo-låsen för att sätta det invändiga vredet ur funktion när man låser dörren från utsidan. Den som bryter sig in i huset eller lägenheten kan då inte öppna från insidan och bara promenera ut med stöldgodset genom ytterdörren. Man måste i det läget alltid använda nyckel för att öppna från insidan. Sen när man kommer hem så öppnar man dörren som vanligt från utsidan och spärren frigörs.
Evo-låsen har alltså tre lägen:
1. helt olåst
2. låst från utsidan, öppnas med vred eller nyckel från insidan
3. låst både in- och utifrån, går endast att öppna med nyckel
ASSA 3000 Evo är kompletterat med en fjärrkontroll som man kan både låsa och öppna med. Bra när man varit och handlat och har händerna fulla med kassar och paket. En annan fördel är att man kan ge barnen en fjärrkontroll i stället för nyckel. Om de skulle tappa bort fjärrkontrollen behöver man inte ändra låset och köpa nya nycklar utan det räcker att ändra koden på fjärrkontrollerna! Nycklarna fungerar som vanligt. Om man tappar en nyckel och vill vara säker på att ingen obehörig skall använda den för att ta sig in måste man lägga om cylindern (utförs av låssmeden) och köpa nya nycklar. Har man flera lås som man använder med samma nyckel kan det bli både kostsamt och besvärligt.
– Vi rekommenderar lås med rund cylinder och som inte kan öppnas från insidan utan nyckel, så kollat ”bortalås”, säger Leif Wester, Länsförsäkringar.
Den här rekommendation passar bra in på ASSA 2000 och 3000 Evo, som dessutom kan användas som ”hemmalås” när man är hemma!