- Får vi en rödgrön regering försvinner ROT-avdraget, varnar Anders Arnaryd.
Lönn & Söner har 30 anställda och omsätter drygt 30 miljoner.
Anders Arnaryd är övertygad om att ROT-avdraget har haft och fortfarande har en stor betydelse för hela branschen.
- Avdraget har verkligen stimulerat reparationer, ombyggnader och tillbyggnader över hela landet. Det är jättebra för företagen och för alla privatpersoner som utnyttjar den här möjligheten.
Som en annan positiv följd av ROT-avdraget pekar Anders Arnaryd på att svartjobben har försvunnit.
- Det är fullkomligt ointressant att anlita svartjobbare med alla de risker det innebär. För ungefär samma belopp kan du få hjälp av seriösa företag som lämnar garantier, som har de försäkringar som behövs och som har bra villkor för sina anställda. Stoppas ROT-avdraget är svartjobben med hundraprocentig säkerhet tillbaka dagen därpå.
För Lönn & Söner är byggservice för industrin i och i närheten av Sandviken det dominerande verksamhetsområdet. Men mellan 10 och 15 procent av omsättningen kommer från uppdrag från privatpersoner.
- Den andelen är en nog så viktig livlina när det gäller att kunna behålla folk. Det är en perfekt komplettering när industrijobben minskar. Vi kan pussla ihop en helhet och därigenom ha jämn sysselsättning hela tiden, konstaterar Anders Arnaryd.
- Det är trist, säger han, att de rödgröna inte är beredda att ge ROT- och RUT-avdragen en chans. Båda befinner sig fortfarande i sin linda och är långt ifrån färdigutvecklade. Jag tror exempelvis att det finns ett stort intresse hos många, som har föräldrar som börjar bli till åren komna, för att använda RUT-avdrag för att erbjuda de gamla hemservice några dagar i veckan. Också det skulle förstås ge arbetstillfällen.
Sören Karlsson