Människor är olika. Hur ska vi kunna kommunicera med varandra? Det finns stora kulturella skillnader som under åren ställer allt högra krav på oss då kulturer blandas.
Vi behöver alla uppdatera våra kunskaper i kommunikation, oavsett om du är lärare eller amerikansk president.
Michael Grinder fick oss att under en halvdag förstå olika människors beteende genom att använda husdjur som liknelse. Kattmänniska och hundmänniska.

En kattmänniska gillar fara och spänning och sina medmänniskor som serveringspersonal.
En hundmänniska vill ha rutiner och lugn och ro. De är serveringspersonalen.

Vi har både hund och katt i oss. Ju högre i hierarkin på en arbetsplats, desto mer katt. Ju större städer desto fler katter. Dessa miljöer är mer fientliga och aggressiva i jämförelse med mindre samhällen och nere på verkstadsgolvet.
Dessutom ärver vi beteenden som hund eller katt.

Under vilka omständigheter är du hund och när är du katt? Iaktta andra runt omkring dig. För en bra kommunikation behöver du växla mellan hund och katt.

Enkelt uttryckt behöver du reta katten, det vill säga kittla hennes nyfikenhet, och tillfredsställa hunden.

Karisma utvecklar du när du behärskar bägge tekniker. Du har förmågan att presentera inför en publik bestående av både hundar och katter och alla blir nöjda

Michael Grinder gick också in i detalj hur du använder rösten och kroppspråk för att tilltala en hund eller en katt. Hur viktigt det är med pauser i framföranden och använda visuella instrument.

Dessa tekniker är suveräna att använda för att korrigera någons beteende utan att angripa person på något sätt. Kan användas på arbetsplatsen, i laget eller hemma med barnen.

Deltagarna fick många övningar under dagen för att befästa medvetenheten om de olika typerna.
Just nu pågår också en längre djupare kurs för Michael Grinder, arrangerad av Villa Harmoni i Effective Charismatic Leadership.