Framför sig har han det KRAV- och nyckelhålsmärkta rågbröd som är bageriets första satsning på "Lokal mat".

För Mattes Bröd har det färska och naturliga varit självklarheter. Därför har bageriet aldrig använt konserveringsmedel. Att gå med i samarbetet med 28 företag i W och X län i en satsning på lokal mat var därför ett naturligt steg.

- Vi ska väcka förståelse för värdet av lokalt producerad mat, säger Mats Rosén - bagare i tredje släktled och far till Daniel - och berättar att företagen just nu satsar på information i butiker i de två grannlänen.

- Det handlar bland annat om miljö, om kvalitet och om arbetstillfällen.

För ett bageri kan det vara lite problem med lokala produkter. Daniel säger att spannmål som vuxit i Gävleborg och Dalarna inte finns i de kvantiteter och kvaliteter som skulle behövas.

- Vi köper mjöl från Mälardalen. Det är ett fantastiskt bra mjöl… och det är ju också lokalproducerat.

Företaget har fått kämpa för att få fram de KRAV-produkter som behövs. Råvarorna är dubbelt till tredubbelt så dyra att köpa in jämfört med spannmål som har fått sin växtkraft från handelsgödsel och som har besprutats mot konkurrerande ogräs och mot insekter.

- Men det här är viktigt för oss, säger Daniel och förväntar sig att ökad efterfrågan på KRAV- och nyckelhålsmärkt bröd bäddar för fler KRAV-odlare och - på lite sikt - lägre priser.

Mats Rosén berättar att Mattes Bröd är ett av fem eller sex bagerier i landet som blivit KRAV-godkända.

Såhär långt har Mattes Bröd en produkt, ett rågbröd, som har blivit KRAV-godkänt, vilket kräver att 97 procent av brödets ingredienser också är KRAV-godkända.

- Men det kommer fler KRAV-produkter från Mattes Bröd, lovar Daniel Rosén och betonar att många av bageriets produkter är nyckelhålsmärkta.

- Vi har tiotalet nyckelhålsmärkta, fiberrika och rena produkter.

Och det kommer alltså mer.

Text och foto: Erik Andersson


Bildtexter:

Daniel Rosén, sonen Samuel, åtta år, och farfar Mats Rosén är tredje, fjärde och - kanske - femte generationen bagare. Samuel trivs i pappas bageri, men Daniel säger med ett skratt att det är lite tidigt att bestämma hans framtid.

Daniel Rosén visar bageriets första KRAV-märkta bröd - ett rågbröd - och lovar att det ska komma mer med KRAV-stämpel.