På Gefleortens är man tacksam för det stödet.
- Vi har gått stärkta ur det här och har idag ett bra samarbete med de butikskedjor som vi levererar till, säger Ove Alm, marknadschef på Gefleortens. Det har också visat sig att lokalt till och med är starkare än ekologiskt!
Gefleortens har sina mjölkproducenter inom en radie på 7 mil. Den ekonomiska föreningen Sju Gårdar med 7 stora ekologiska mjölkgårdar ett par mil norr om Uppsala har anslutit till Gefleortens. Mjölken säljs under eget varumärke i Uppland, Sju Gårdar! Gefleortens har investerat i en ny mjölksilo för att man skall kunna garantera att det bara ”Uppsalamjölk” i förpackningarna.
- Vi har också kvalitetscertifierat processen så konsumenternas tryggt kan lita på att det bara är mjölk från Sju Gårdar, säger Ove Alm.
Mjölken från övriga ekologiska gårdar som tillhör Gefleortens har samma höga kvalitet som Sju Gårdar, men om det står att det är mjölk från Sju Gårdar så skall det också vara det!
Intresset för ekologisk mjölk har också ökat och idag utgör den cirka en tredjedel av Gefleortens produktion, och andelen ökar stadigt.
- Men det är tack vare att man var framsynt på Gävle Kommun och satsade på att det skulle vara ekologisk mjölk i skolorna som vi kunde satsa på sådan produktion, säger Ove Alm. Barnen vet att de får ekologisk mjölk och påverkar föräldrarna att köpa samma till det egna hushållet.
- Många restaurangkedjor satsar också på ekologisk mjölk, bland annat IKEA, säger Ove Alm.
Gefleortens har också börjat med ekologisk fruktyoghurt och efterfrågan överträffar alla förväntningar!
Ett 20-tal butiker i Stockholmsområdet köper också ekologisk mjölk från Gefleortens. Vispgrädden är mycket populär och där spelar också den fiffiga förpackningen med skruvlock en stor roll.
- Mjölk är naturlig functional food, säger Ove Alm. Minst 18 av de 21 viktigaste mineralerna finns naturligt i mjölk.
Tre glas mjölk ger lika mycket som tre kalktabletter!
Idag finns det ett stort sortiment av ekologiska mjölkprodukter och Gefleortens målsättning att de mest frekventa produkterna också skall ha ett ekologiskt alternativ.