I Rikspolisstyrelsens handlingsplan, Samverkan Polis och kommun – för en lokalt förankrad polisverksamhet i hela landet, beskrivs hur samverkan mellan kommun och polis skall utvecklas. Ett första steg är den underrättelseinhämtning som polisen genomfört och som skall ligga till grund för en gemensam lägesbeskrivning. Utifrån denna skall strategiska överenskommelser upprättas mellan polis och kommun.

– Överenskommelsen skall ge oss grunden och verktygen för att tillsammans göra ett tryggt Sandviken tryggare, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson som även är ordförande i Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).

En framtida strategisk överenskommelse kommer att tydliggöra problemområden och vilka förebyggande åtgärder från respektive part (kommun & polis) som tillsammans kan lösa dessa problem.

Exempel på tidigare liknande arbete i Sandviken har varit den framgångsrika kraftsamling som gjorts mot bilinbrott. Efter att problemen då identifierats började respektive part med sina åtgärder. T.ex. siktröjdes kommunala parkeringsplatser och ytterliga belysning sattes upp. Medan polisen satsade på extra ronderingar. Efter två år hade siffran för bilinbrott i Sandviken sjunkit till en nivå bland de lägsta i landet.

- Det är viktigt att samverka, därför är överenskommelsen en viktig utgångspunkt, säger Carl-Ewert Ohlsson och fortsätter. Analysmaterialet som polisen tagit fram ger en nulägesbild så vi kan urskilja vilka insatser vi bör göra - men även i en framtid mäta hur väl vi lyckas.

Trygghet är ett av områdena som finns med i kommunens nya vision – Vision 2025, där står bland annat. ”Vi bryr oss om varandra, reagerar och agerar. Vi har ett tolerant och jämlikt samhälle med närhet mellan människor som växer upp, lever och åldras i trygghet. Vi känner oss säkra i alla miljöer.”

- Människors känsla av otrygghet måste respekteras, även om sanningen är att Sandviken är en väldigt trygg plats, säger kommunens säkerhetschef Göran Hansson.

Arbetsgrupp och tidsplan
Arbetsgruppen i Sandviken har nu haft ett inledande samtal för att ta fram riktlinjerna för den gemensamma överenskommelsen. Ett första steg i arbetet är att analysera den sammanställning kring brott inom olika kategorier. Redovisningen är kommunvis, utifrån anmälda brott. En arbets- och processplan kommer nu att upprättas, allt för att ha underlaget till överenskommelse färdigt i mars 2010.