- Tanken var aldrig att studion skulle växa till sig så här, säger Olof Höglin som från början letade lokal mer för att ha ett eget kontor att kunna gå till.

Koncentrationen blev bristande när företaget sköttes i hemmamiljö och Olof kände att han behövde en egen arbetsplats. Efter ett halvårs sökande fann han en lämplig källarlokal på Drottninggatan på andra sidan järnvägen.

- Den kändes perfekt, säger Olof som direkt såg potential trots att lokalen då bara var en betongkällare utan de fyra rum som studion består av i dag.

Trots att Olof inte är någon utbildad hantverkare så har han på egen hand lyckats bygga upp en snygg och stilren studio som efter ljudmätningar visar på en akustik i världsklass.

- Nu har jag jättenytta av att det blev så. Det är skönt att kunna känna sig trygg i att jag har den utrustning och kunskap som krävs för att göra stora jobb.

Varje gång valet kring material eller utrusning dök upp så valde han det bästa. Så för ekonomins skull var det bra att studiobygget tog oväntat lång tid, två år. Olof hade så pass många uppdrag att han hela tiden hann få ihop pengar till bygget och studioutrustning och slapp ta lån. Dessutom kunde han ta ut lön.

Så den ekonomiska aspekten hann aldrig bli något hinder för Olofs företagssatsning. Däremot så var det här med eget företag inte hans tanke när han läste till ljudingenjör i Piteå. Ljudintresse och en vilja att rikta in sig på livemusikinspelningar hade han med sig från början. Men företagsbiten hade inte tagit form då. Det var först efter utbildningen, när han mötte kunder, som han förstod vikten av att ha eget företag.

- Det fanns jobb att göra men det blev alltid problem när det kom till betalning. Kunderna förutsatte nästan att jag kunde fakturera. Så för att kunna ta betalt på ett vettigt sätt så startade jag företag, säger han.

Så med hjälp av en starta eget kurs på Etablera och starta eget bidrag från Arbetsförmedlingen så kunde företaget rulla igång, det som i dag är Gävle Ljudproduktion. Olofs företagsidé var främst livemusikinspelningar. Så studion är inte uppbyggt för studioinspelningar. Det här är först och främst Olofs arbetsplats där han kan lägga ner mycket tid på att mixa och mastra. Men han har även ett talbås för den typen av inspelningar. Ett talbås som invigdes av ingen mindre än Rolf Lassgård som läste in Ola Bergrens bok ”Stå inte i vägen för din egen förmåga”.

- Rolf var fantastisk att jobba med, det är skönt att jobba med folk som är riktigt bra och trygga i det de gör, säger Olof.

Andra kunder är Sveriges Radio, där han får utlopp att göra just det som han gärna inriktar sig på, livemusik. Och Olof har många inspelningar av P4-Live i sitt bagage. Efter en investering i ny utrustning så väntar nu en satsning på mer omfattande liveproduktioner.

En annan del av företaget är ljudinstallation, där han erbjuder en helhetslösning från rätt utrustning till att ändra akustiken i en lokal. Så från att ha varit en ljudingenjör utan företagsambitioner så har Olof byggt upp ett företag där han gärna strävar efter att kunna anställa fler. Och tanken på en vanlig anställning har han helt släppt.

- Nu har jag svårt att förstå hur det skulle vara att inte ha eget företag. Allt är så mycket enklare och konkret nu. Man gör jobb och så får man betalt för det. Hur gjorde man förr egentligen? säger Olof och skrattar.

Marie Björk