Lena har arbetat med Design För Alla under i stort sett hela sin yrkeskarriär och har idag en gästprofessur i Industridesign vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Juryns motivering löd:
”Lena Lorentzen visar god systematisk och kreativ förmåga att se behov och utveckla lösningar. Lena har utnyttjat sin kunskap och erfarenhet från sjukvården till ett gediget och kreativt designarbete och därigenom samlat ihop en stor mängd kunskap. Denna kunskap har gjorts tillgänglig för många och bidrar till en bättre tillvaro för personer med funktionsnedsättningar.

Genom sitt konsekventa arbete inom ett centralt område för design och samhälle bidrar Lena till att utveckla metoder och modeller som i sin tur bidrar till att öka förståelsen för hur vi kan designa våra livsrum. Lena Lorentzen fångar på detta sätt stipendiets intention att belöna designforskning och kunskapsutveckling som är gränsöverskridande, stimulerar utbildning och som har samhällelig koppling.”

Källa: http://www.svid.se/Nyheter/2009/Forskning-om-design-och-tillganglighet-i-fokus-for-arets-Torsten-Dahlin-stipendiat/

http://www.unicum.se