Föreningen Leader Gästrikland bildades i samband med konstituerande stämma i Sandviken den 3 april. Nästa steg blir att föreningen och dess styrelse (LAG-grupp) antas av länsstyrelsen, personal ska anställas och kansli upprättas, men därefter, fram emot augusti-september står LAG-gruppen beredd att ta emot de första projektansökningarna för utveckling av landsbygden i Gästrikland.

Ger 4 miljoner under sju år

Leader är en metod för landsbygdsutveckling, som får stöd genom EU:s fonder. Områden där föreningar bildas och LAG-grupp (Local Action Group) utses kan få extra stöd för nyskapande projekt. Budgeten för Leader Gästrikland omfattar ca fyra miljoner per år under åren 2008-2014 och härur kan medel sökas för medfinansiering till projekt inom prioriterade områden.
Metoden bygger på ett underifrånperspektiv och där samverkan och nätverk är ledord, pengarna mer ett smörjmedel i arbetet med att utveckla landsbygden. Samverkan styr även LAG-gruppens sammansättning, som ska bestå av representanter jämnt fördelade från offentlig, ideell och privat sektor tillika geografisk spridning inom området.
Leader Gästrikebygdens verksamhetsinriktning är att stärka Gästrikeidentiteten och utvecklingen av det lokala samhället, att utveckla besöksnäringen i landskapet, stimulera ökad tillväxt genom entreprenörskap och företagsssatsningar, bygga vidare på starka Gästriketeman inom arkitektur, musik och kultur och understödja arrangemangsutveckling.

Prioriterade områden
Medlen i Leader Gästrikebygden är inte till för riktade företagsstöd. För föreningar däremot, att skapa framåtsträvande projekt liksom för samverkande företag med landsbygdsutveckling som mål. Lokala initiativ och lokal samverkan, entreprenörskap och innovationer, besöksnäringen och lokal förädling är några av de områden som kommer att prioriteras vid projektansöknngarna.
Även om projektansökningar inte kommer att kunna behandlas före augusti-september i år så uppmanas intresserade av LAG-gruppen, att redan nu börja arbeta med och skapa sina projekt.
Till ordförande i Leader Gästrikebygden valdes Kenneth Nyberg, Sandviken och övriga i LAG-gruppen från Sandvikens kommun blev Annelie Adolfi, Monica Jacobsson, Mats Mattsson Gästrike-Hammarby och som ungdomsrepresentant Mikaela Svensson. Gävle kommun representeras av Lars Engstrand med Svante Wallberg och Marianne Lundqvist från Hamrångebygden, Hofors kommun av av Tim Sandberg, Torsåker, Anita Drugge och Helena Blom med Tobias Sigvardsson som ungdomsledamot. Ockelbo kommun av Ninna Gunnarsson, Mats Åstrand, Lingbo och Åke Lamm, Åmot.
Ersättare är Mona Edelfelt, Sandviken-Årsunda, Ulrica Källström, Gävle-Hamrångebygden, Magnus Jonsson, Ockelbo, Lasse Alfredsson, Gävle-Forsbacka, Birgitta Persson, Sandviken och Torbjörn Jansson, Hofors.