- Det var ett mycket lärorikt besök, säger Lars Beckman i en kommentar till besöket. Det finns ibland en vanföreställning i Sverige att USA inte har en adekvat sjukvård och skolgång för funktionshindrade barn och unga. Det är bara att konstatera att den verksamhet man bedriver på den här skolan håller en mycket hög klass och att den är avgiftsfri för de familjer som har barn och unga som berörs av ett funktionshinder.
På skolan, som ligger i en mycket naturskön miljö med en hög inre standard, har man en mycket ambitiös målsättning för sitt arbete med sina studenter. Fokus ligger på kunskap och vad varje student kan bära med sig för kunskaper på olika nivåer.
- Den klass, som jag besökte, har ett Sverige-tema i år så jag överlämnade skivor med Ted Gärdestad och Evert Taube till skolan liksom en almanacka med kungafamiljen, ett par läsböcker och ett engelska/svenska-spel, så nu kommer kunskapen om Sverige att bli ännu större, säger Lars Beckman.
- USA och Sverige kan utbyta erfarenheter på det här området där det finns saker för USA att lära sig av oss, men det finns också mycket som vi kan lära av USA, säger Lars Beckman vidare. Att sätta upp personliga mål för varje ungdom och att använda ny och modern teknik är saker som vi skulle kunna utbyta erfarenheter kring. Men även att se varje ungdoms personliga och unika förmåga och skapa en lärande miljö även när de personliga förutsättningarna är begränsande är en metod som vi skulle kunna ta tillvara även i Sverige.
Skolan har en särskild medarbetare för att hjälpa de unga funktionshindrade att få praktikplatser och sedan arbete när skolan avslutats, vilket är ett arbetssätt som också borde övrföras till motsvarande skolor i Sverige enligt Lars Beckman.
Bakom inbjudan stod en nära anhörig till VD för San Juan glasfiberpooler och som arbetar på skolan. San Juan glasfiberpooler är en världsledande fabrikant av glasfiberpooler med huvudkontor i Florida och Lars Beckman är även delägare i den Nordiska agenturen.