- Småföretagen i länet har svårt att hitta rätt kompetens och utbildar gärna själv sin lärling säger Thomas Wanke, regionchef Företagarna.

Störst är intresset i hotell och restaurangbranschen, tillverknings- och byggindustrin där nära tre av fyra företag är villiga att ta emot en lärling. Men också inom detalj- och partihandel är intresset mycket stort med nära två tredjedelar som säger ja.

Snickare, murare, bilverkstäder, väveri, elektromekanisk verkstad, hotell och restaurang är företagare och branscher som ser fram mot möjligheten att ta emot lärlingar.

- Lärlingssystemet innebär många fördelar, både för den enskilde och för samhället. Kompetensförsörjningen för företagen underlättas, ungdomsarbetslösheten reduceras, generationsskiftena i många yrken löses avslutar Wanke.

- Det är därför mycket glädjande att regeringen nu på gymnasiet vill införa en lärlingsutbildning som kan leda till yrkesexamen. Lärlingsutbildningen ska till stor del vara arbetsplatsförlag och lärlingar ska ha en utbildad handledare på arbetsplatsen och yrkesläraren på skolan har ansvaret för att målen för utbildningen uppfylls och följs upp. En elev som går lärlingsutbildning kan vara anställd och ett avtal ska reglera ansvaret mellan arbetsplatsen och skolan, säger Hans Backman (fp) riksdagsledamot från Gävleborg.

Undersökningen bygger på svar från 4 300 företagare med mellan 1 och 49 anställda i alla branscher och över hela landet. Företagarna har gjort undersökningen i samarbete med SIFO.

För ytterligare information:
Thomas Wanke, regionchef Gävleborg
mobil 0733-960 940