Även om det är centrumhandeln som stått för det stora tappet så märks den positiva utvecklingen i all handel i Sandviken. Mellan 2003-2006 ökade till exempel detaljhandeln med 18,1 procent.
En bidragande orsak till den positiva tillväxten är förstås att det går bra för den stora arbetsgivaren Sandvik och att det blivit populärt att bo i Sandviken igen. Huspriserna ökar och efterfrågan på lägenheter, radhus och villor har stigit betydligt de senaste åren.
Flera butiker, som Ica Kvantum som blev Ica Maxi, har valt att expandera andra söker nya större lokaler.
Optimismen och framtidstron märks också tydligt när man pratar med handlarna i centrum.
– Januari och februari har varit kanon för oss, säger Anne Skjaeret som tillsammans med Marina Arnöman driver underklädsbutiken Donna i Sandviken.
Butiken som har funnits i två år har ökat stadigt i omsättning och ägarna ser ljust på framtiden.
– För oss handlar det framför att om att bygga upp en likviditet i det här bolaget, men vi är ensamma i Sandviken om att ha den här typen av butik och det finns inte heller någon renodlad underklädbutik i Valbo, säger Anne angående konkurrensen.
Hon ser ännu positivare på framtiden för centrumhandeln.
– Det ser strålande ut för handeln här i Sandviken, det ser vi redan nu.
Bara ett stenkast från Donna ligger Arkens Zoo som slog upp portarna för ett år sedan. För några veckor sedan öppnade Caroline Rogefors, som driver butiken, även ett hundkafé i lokalerna.
– Det har gått väldigt bra, vi får väldigt många nya kunder hela tiden. Det är många som har upptäckt oss på bara ett år, säger Caroline som tycker att det märks att fler och fler letar sig till centrum i Sandviken.
– Det händer mycket i centrum och nu är ju fler stora aktörer på väg tillbaka och det är väldigt positivt, säger hon.
På inredningsbutiken Inspiration tror man precis som Caroline att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta
– Det går bra för butiken, säger Sandra Elg på Inspiration som tror att det ligger en hel del arbete bakom att man lyckas vända den negativa trenden för centrumhandeln.
– Jag kan tänka mig att det har en del att göra med Carina Rask och hennes arbete på Stadsutvecklingen. Hon har lyft upp hela centrumhandeln, säger Sandra Elg.
Blomsterrum är en alldeles nyöppnad butik i centrum, den öppnade så sent som i december. Trots att Sandviken är relativt blomsterhandelstät, så tycker Madelene Broman och Mian Wikberg som driver butiken att de hittills har klarat sig bra i konkurrensen.
– Det har varit väldigt bra under januari och februari och vi har haft många drop in kunder, säger Mian Wikberg.
Både hon och Malin tror mycket på utvecklingen i centrum.
– ¬Vi hör ju på våra kunder att det är mycket på gång och jag tror att centrumhandeln kommer att utvecklas ännu mer, säger Mian som har en egen förklaring till varför den negativa trenden har vänt.
– Jag tror att folk har tröttnat på att Sandvikens centrum dör ut.
Någon som verkligen valt att satsa är Carina Danielsson som driver Gottbutiken i Gallerian, hon väljer nu att utöka och öppna en livsmedelsbutik i lokaler som är tredubbelt så stora om de hon har i dag.
– Någon gång i mitten av maj öppnar vi den nya butiken, säger Carina som därmed fyller ett tomrum i handeln.
Sedan både ICA och Hemköp slog igen har det inte funnits någon livsmedelsbutik i centrum.
Carina Danielsson tror att de positiva vindarna blåser över hela Sandviken just nu.
– Hela Sandviken är på uppgång, inflyttningen ökar, Göranssons Arena byggs och så har vi allt som händer på Högbo bruk. Det är kanonbra, säger hon.
Hans Johansson driver Bilhörnan i Sandviken. I somras flyttade företaget till större och helt nybyggda lokaler i området Mosaiken, granne med Willys och Rusta
– Jag tror många kunder stannar kvar i stan och handlar i dag. Det blev väldigt positivt med Mosaiken och att det finns en stor aktör som Ica Maxi i närheten.
– Att handeln ökar är jättepositivt för Sandviken, tillägger Hans Johansson.