Skrev för några månader sedan ett inlägg om kostnaderna för kulturhuvudstadsåret som fick en viss uppmärksamhet. Jag gjorde jämförelser med Stavanger, årets norska kulturhuvudstad. Där satsar man 100 miljoner kommunala skattekronor plus EU och sponsorer lika mycket var.
Fick en hel del ryggdunkar och uppmuntrande mail för min debattartikel men också några sura.
En projektledare för Gävles ansökan sa till mig att jag var felunderrättad och att jag borde göra en bättre research. En artikelserie för någon vecka sedan i en Gävletidning har visat att jag hade rätt när det gäller pengarna.
En ledamot i Kultur- & Fritidsnämnden ropade tvärs över en lunchmatsal och påpekade också att jag hade fel när det gäller pengarna. Enligt honom skulle kulturhuvudstadsåret inte kosta Gävleborna en enda krona! I stället skulle det ramla in 75 EU-miljoner.
Det skulle nu kunna vara lätt att slå sig för bröstet för att det inte var några fel på mina siffror. I stället kan jag förskräckas över att projektledaren och den där ledamoten i nämnden var så illa underrättade.
Det finns ytterligare ett ekonomiskt argument för dem som jobbar för att lämna in ansökan: pengarna kommer att flöda in från EU (rätt), sponsorer (tveksamt) och besökare. Dessutom skall det flytta in en massa människor och företag till Gävle och därmed öka skatteunderlaget så att de satsade miljonerna tjänas tillbaka.
Endast en av städerna/länderna som varit kulturhuvudstad har man lyft fram som exempel på inflyttning: Luxemburg!
Hallå, där har man ju en helt annan dragningskraft på inflyttning som vi inte har. Luxemburg är ett sk skatteparadis och ingen uppgift finns om hur många som flyttade dit av kulturella skäl! Hur många som flyttat till Stavanger finns inte heller några uppgifter om. Men det kanske har dykt upp någon?
En annan sak är hur dåliga våra politiker har varit på att förankra idén om ansökan hos Gävleborna! Och det är inte lätt när man samtidigt gör neddragningar inom kommunens kärnområden (skola, vård och omsorg). Roger Persson (mp) tycker att 70 miljoner utslaget på några år inte är så farligt. Om det är småpengar, hur kommer det sig då att kommunalpolitikerna sysslar med olika ”små” besparingar på någon enstaka miljon hit och dit?
Det hela är ganska typiskt för hur det går till inom Gävle kommun. Man satsar på projekt med väldigt dimmiga kalkyler och man visar gärna upp plusposterna men är försiktig med att redovisa kostnaderna.
När det gäller sponsorintäkterna borde man också ha bättre på fötterna, men det blir väl som vanligt de kommunala bolagen som ställer upp...
Får jag välja kan jag till och med ta Ale Möller i stället för kulturhuvudstadsåret!

Torbjörn Edlund