FindIT, forum for Industrial IT solutions, arbetar med industriell IT inom stål- samt pappers- och massaindustrin i Gävleborg och Dalarna. Vi får starka och tydliga signaler om behovet och svårigheten att locka unga till tjänster inom industrin. Vår regionala industri med orter som Avesta, Smedjebacken, Hofors, Sandviken och Skutskär är i behov av att rekrytera yngre medarbetare för att svara upp mot de stora pensionsavgångar som närmar sig. Men tyvärr lever, i många fall, gamla fördomar kvar om vad ett arbete inom industrin innebär. Flera företrädare från industrin menar att när ungdomarna väl kommer innanför dörren, då blir de intresserade. De ser att den senaste tekniken finns och de får en helt annan förståelse för vad olika yrken inom industrin innebär samt vilka behov som finns på den regionala arbetsmarknaden.

Tyvärr finns det ett stort glapp mellan ungas utbildnings- och yrkesval och arbetsmarknadens behov. För att de ska få en verklighetsbaserad bild av detta måste samverkan med näringslivet ingå som en naturlig del i den ordinarie undervisningen. Undersökningar visar att det är den personliga kontakten och det personliga mötet som är mest avgörande när unga skapar sig en bild av olika yrken. Sätten att mötas och samarbeta på är många, prao, APU eller studiebesök, men vem ska ta första kontakten?

Erfarenhetsutbyten om hur andra har gjort kan hjälpa fler att våga ta första steget till ett samarbete. Det finns många goda exempel på framgångsrika samarbeten mellan skolor och företag i vår region. Men för att fler ska få ta del av dem behöver de bli mer synliga i TV, radio och tidningar. Jag hoppas att vi under 2010 får se många reportage och artiklar med framgångsexempel där de unga står i fokus. Vi behöver nyheter som skapar positiva spin-off effekter där vi ser möjligheter och hittar nya vägar för att framtidens medarbetare snabbt ska komma in i arbetslivet!

Johanna Esplund, kommunikatör FindIT
http://www.findit.sandbackapark.com