Atlings maskinfabrik AB är ett av de traditionella Ockelbo-företagen, grundat 1947 och med nya ägare sedan 2004. Från början tillverkades olika typer av maskiner som exempelvis myntmaskiner och nitmaskiner. Sedan 1960-talet tillverkar man och levererar produkter som andra företag utvecklar, främst inom skärande bearbetning. Här finns också konstruktion och utveckling av en egen produkt som säljs över hela världen; en självcentrerande stöddocka som tillbehör till svarvar. Atlings är Ockelbos tredje största privata arbetsgivare, har 57 anställda varav över 50 stycken är Ockelbobor. Mikael Olofsson är nytillträdd vd men har också en lång bakgrund inom företaget.

- Jag är en Ockelbokille som har jobbat på Atlings till och från efter studenten och fram till 1994 när jag slutade för att flytta till Strängnäs. Under tiden i Strängnäs började jag att läsa på Högskolan i Eskilstuna med inriktning mot kvalitet och produktionsteknik, berättar Mikael Olofsson. 1997 gick flytten tillbaka hit igen och jag blev kvalitetsansvarig och produktionstekniker på Atlings. Sedan dess har jag jobbat inom de flesta avdelningar här och när jag fick erbjudandet om vd-posten kändes det som en bekräftelse på ett väl utfört arbete. Vår service är närheten till våra kunder och vår styrka är personalens höga kompetens. Jag strävar efter att vi ska tänka i ny teknik och nya metoder. Här finns frön som gror både vad gäller kunder och produkter. Det gäller att inte slå sig till ro.

En annan välkänd Ockelboindustri grundades 1945 som Hårdmetallverktyg AB med inriktning mot verktyg för svarv och fräsning. Redan året därpå började man tillverka helstångsborrar för bergborrning. 1977 bytte företaget namn till Rebit som idag lever kvar som varumärke inom Atlas Copco Secoroc AB. I Ockelbo tillverkas verktyg för bergborrar och gruvindustrin, främst konstång och helstångsborrar. Avdelningen Rebit tillverkar verktyg för stenindustrin.

- Ockelbo är en mycket positiv kommun att arbeta i och av våra 78 anställda är det bara en som inte bor i samhället med omnejd. Just nu har vi väldigt bra orderingång då gruvindustrin går på högvarv, säger platschef Lars Lindqvist. Under 1990- och 2000-talet har Atlas Copco samlat tillverkningen av konstång och helstångsborr här i Ockelbo genom att flytta den från andra delar av Sverige och världen. Vi står dessutom i startgroparna för att bygga om 50 procent av fabriken och ombyggnaden innebär att vi går från traditionell till modern verkstadsindustri. Atlas Copco som koncern ser väldigt positivt på fabriken i Ockelbo och investerar stora summor vilket också tryggar jobben här.

Daniel Rosén på Mattes bröd i Ockelbo är fjärde generationen inom bageri. Han driver företaget tillsammans mer pappa Mats Rosén och man är sju anställda plus extra personal. Från bageriet i Ockelbo levereras allehanda bagerivaror ut till Gästrikland och södra Hälsingland i en radie om tio mil.

- Vi är det lokala bageriet med de nya idéerna, säger Daniel Rosén. Mattes bröd ska hela tiden hålla sig uppdaterad med nya rön och ta fram nya produkter utifrån det. Nu bakar vi exempelvis på margarin utan transfetter och har tagit fram ett GI-bröd som testats och godkänts. Ett annat exempel är de osötade Fruktrutorna som blivit otroligt populära. Vi ser till att ha ny utrustning som ger möjlighet att ta fram nya intressanta produkter

Mattes bröd har näringsvärden angivna på alla produkter vilket är ovanligt för lokala bagare. Arbetet sker medvetet utifrån en miljöpolicy som gäller allt från råvaror till transporter.

- Geografiskt ligger vi väldigt bra till och har relativt korta transporter till våra kunder, säger Mats Rosén. I Ockelbo finns också flera företag i samma storlek, inte minst inom livsmedelsbranschen med Ostpacken, pannkakeriet och salladsodlingen. Vi kan dra fördel av varandra. Det passar oss utmärkt att finnas i Ockelbo.

Får endast användas helt, eller delvis, efter godkännande av de som medverkar i text och bild.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin Foto: Christer ”Vezo” Johansson
© SvenskPress.se