Syftet med feedback bör vara att ge nya insikter till någon man bryr sig om eller uppskattar, och den gör sig bäst när den är aktuell, även om det många gånger lönar sig att faktiskt tänka efter vad man vill ha sagt.

Det absolut viktigaste att tänka på är att det du upplever inte har något med sanningen att göra, det är som det är för dig. Om mottagaren av din feedback upplever kritik på ett personligt plan är risken stor att den information du försöker ge drunknar i försvar och motangrepp. Underlätta för mottagaren att ta emot din feedback genom att vara öppen och förmedla ett budskap som utgår ifrån hur du upplever saken – inte hur något eller någon ÄR. Positiv feedback och beröm kan du gärna ge inför andra medan sådant som kan uppfattas som negativt bör ges enskilt.

Var specifik och syfta framåt
Räkna inte upp saker som hänt tidigare, det är ju inte meningen att du ska avgöra skuldfrågan eller få personen att känna sig värdelös. Säg exakt vad du reagerat på och hur du upplevde det, berätta om dina slutsatser och ge en öppning för hur det skulle kunna vara istället.

Att använda sig av feedback som förhållningssätt är både invecklat och utvecklande, men när man väl börjat tänka på hur man ger feedback är det svårt att sluta. Att ta emot feedback är en helt annan historia som ändå börjar med insikterna om hur man ger till andra, och hur genomtänkt din feedback än levereras så kan du aldrig påverka hur den tas emot. Om du är känslomässigt engagerad kan det vara svårt att ge konstruktiv feedback, och du kan få en reaktion från mottagaren som du inte räknat med. Tänk på att det ibland kan vara bättre att ge dig själv feedback i sådana fall, och hålla tyst med insikten utåt.

Använder du giraff- eller vargspråket?
Giraffspråket (eller icke-vålds kommunikation) är utvecklat av Dr Marshall Rosenberg och bygger på två olika sätt att kommunicera, giraff- och vargspråket.

Giraffens långa hals symboliserar känslolivet och att ha överblick av situationen. Giraffens kommunikation går ut på att blotta sina känslor och göra sig sårbar.
Giraffspråket utgår från vad jag ser, vad jag känner, vad jag behöver och vad jag ber om.

Vargen däremot symboliserar en aggressiv kommunikation som går ut på att hugga och anfalla. Vargen argumenterar, ställer krav, och kritiserar. Vargspråket innehåller värderingar, omdömen, måsten, hot och straff.

När vargen säger ”-Du avbryter mig alltid och respekterar inte mina åsikter”, så säger giraffen ”-Under mötet när jag talade så avbröt du mig varje gång, jag vill att du låter mig prata klart innan du kommer med invändningar”

Det är viktigt att hitta rätt sammanhang för att ge feedback. Ibland kan det vara bra att låta den mogna innan den levereras till mottagaren. Om den känns färdigbearbetad och övermogen – låt bli att ge den!