För att dessa ädlare varianter ska trivas hos oss måste vi kanske locka med sydläge, lä för dom kyliga vindarna, god dränering och rikligt med näring. Skötseln och omsorgen om de växter som egentligen inte hör hemma i zon 5 måste också vara lite utöver det vanliga, i annat fall är det risk för att växten torkar eller fryser bort.

Kompetens Ockelbo ZON 5, är ett nyligen startat projekt med Eu-stöd inom ramen för Mål 2
med syfte att odla, just det, KUNSKAP och KOMPETENS. Förutsättningarna för en liten glesbygdskommun i Norrlands inland kanske inte är dom allra bästa kanske någon kan tycka. Det finns kommuner i vårt land som har kompetenser och erfarenheter kring detta, så för att vi ska lyckas krävs det att vi också har något att locka med, och framför allt att vi visar ansvar och engagemang när projektet genomförts, helt enkelt att vi vårdar det som vi tillsammans skapat.

– Vilka är då aktörerna? frågar vi Yessica Åberg, projektledare i Kompetens Ockelbo ZON 5.
- Aktörerna är Högskolan i Gävle som för andra året bedriver Trädgårdsmästarutbildning med inriktning på hälsa och design, det är Komvux, Ockelbo kommun, Wij Trädgårdar och folkbiblioteken i Sandviken, Hofors och Ockelbo som deltar under det gemensamma projektnamnet ”Växtkraft.”

Yessica berättar vidare att platsen för kompetenscentrat är Wij. Genom projektet ”Växtkrafts”
hjälp vill man tillsammans med Högskolan och Wij Trädgårdar utarbeta en modell för hur biblioteks- och informationsstöd kan utformas när högskoleutbildningar utlokaliseras.
Kurser, konferenser och olika typer av utbildningar ska planeras från Wij. Det är viktigt att den säsongsbetonade verksamheten som erbjuds på Wij överbryggas med utbildningar och seminarier.
Inriktningen på det utbud som ZON 5 står för ligger främst inom områden som hälsa, design, trädgård, natur och landsbygdsutveckling. Men Yessica säger också att området entreprenörskap och näringslivsutveckling har sin givna plats i utbudet från ZON 5.

- Det är ganska själklart att entreprenörskapet lyfts fram mot bakgrund av de framgångar Ockelbo kommun visat upp de senaste åren, säger Yessica.

Projektet sträcker sig fram till september 2007. Då hoppas Yessica att många av våra kommuninvånare upptäckt spänningen och utmaningen i Kompetens Ockelbo ZON 5.
Med inköp och kompletteringar av inventarier kommer rum och ytor att skapas där intressanta möten mellan grupper och enskilda människor kommer att kunna ske.

– Om vi tänker oss Karl-Jan Granquist och Grythyttan, kanske det är lättare att greppa projektidén säger Yessica. Biblioteket på Grythyttan handlar självklart om mat, här i ZON 5 kommer det att ligga nära det som hör till vår trädgårdsmästarutbildnig med inriktning mot hälsa och design. Kurser och konferenser, möten mellan människor, utbildningar och konferenser får naturligtvis sin prägel på Grythyttan. Lika självklart är det att vi ska bygga upp en intressant samlings- och utbildningsplats som väldigt mycket luktar Wij Trädgårdar och Lars Krantz och allt vad det står för.
Text: Staffan Nordqvist, foto: Monica Åkesson © SvenskPress.se